16.4 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Curtea Supremă anulează dreptul constituțional la avort

VIDEO: Curtea Supremă anulează dreptul constituțional la avort

Printr-o decizie uluitoare de 5-4, Curtea Supremă a SUA, cu o supermajoritate conservatoare, a anulat decizia istorică din 1973, Roe vs. Wade, care a legalizat avortul la nivel național – o decizie care amenință potențial sănătatea și bunăstarea a milioane de femei americane.

Pentru unii, este o nedreptate de neconceput… pentru alții, o victorie morală așteptată.

Printr-o decizie istorică, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat Roe vs. Wade, hotărârea istorică din 1973 care a legalizat avortul la nivel național.

Rara răsturnare a precedentului juridic al Curții a venit ca urmare a unui caz susținut de republicani din Mississippi, care nu numai că urmărea să restricționeze sever avorturile în acest stat, dar viza și legalitatea lui Roe vs. Wade.

De asemenea, a avut loc după o scurgere de informații fără precedent, la începutul lunii mai, a unui proiect inițial de opinie majoritară publicat de Politico, care arăta că instanța era gata să declare că nu există un drept constituțional la această procedură.

Scurgerea de informații a declanșat proteste masive în favoarea dreptului la avort la nivel național… un bărbat a fost chiar acuzat de un complot de asasinare a judecătorului conservator Brett Kavanaugh.

În ciuda puternicei înclinații conservatoare a curții, mulți susținători pro-avort s-au agățat de speranța că Roe va rămâne intactă – mai ales că a supraviețuit mai multor contestații de-a lungul anilor.

Aceștia chiar au rămas plini de speranță în timp ce priveau parada celor mai recent numiți judecători conservatori, toți nominalizați de președintele republican Donald Trump – care a promis că va anula Roe vs. Wade – care păreau să considere Roe drept lege consacrată atunci când au fost chestionați de democrați la audierile lor de confirmare…

În 2017, cu Neil Gorsuch spunea:

“Este un precedent al Curții Supreme a Statelor Unite. A fost reafirmat în Casey în 1992 și în alte câteva cazuri”.

Apoi, un an mai târziu, Brett Kavanaugh:

“Unul dintre lucrurile importante de reținut în legătură cu Roe vs. Wade este că a fost reafirmat de multe ori în ultimii 45 de ani. Cel mai important a fost reafirmat în cazul Planned Parenthood vs. Casey în 1992”.

În cele din urmă, în 2020, Amy Coney Barrett:

“Nu am nicio agendă pentru a încerca să anulez Casey. Încerc să mă țin de statul de drept și de a decide cazurile așa cum vin.”

Înainte de Roe vs. Wade, femeile care purtau sarcini nedorite luau adesea problema în propriile mâini, spune Karissa Haugeberg, profesor asistent de istorie la Universitatea Tulane.

“Așadar, femeile încercau să se arunce pe scări, să se lovească în stomac sau altfel de metode.”

Hotărârea Roe vs. Wade din 1973 a răspuns la apelul multor activiști pentru drepturile femeilor – decizia recunoscând că dreptul la intimitate personală, conform Constituției SUA, protejează capacitatea unei femei de a întrerupe sarcina.

De asemenea, a dat startul unei lupte de aproape cincizeci de ani pentru dreptul la avort, cu proteste înflăcărate care au avut loc an de an în capitala națiunii. Unii au recurs la violență – ucigând furnizori de servicii de avort și bombardând sau incendiind clinici.

Dar judecătorii din 1973 nu au anticipat că hotărârea lor va deveni un asemenea paratrăsnet în politica americană, potrivit lui Daniel Williams, profesor de istorie la Universitatea din Georgia de Vest.

“La sfârșitul anilor 1960, începutul anilor 1970, înainte de Roe vs. Wade, nu existau diferențe partizane în privința avortului. De fapt, mișcarea anti-avort, mișcarea pro-viață, era populată în principal de democrați, unii dintre cei mai liberali democrați din țară, inclusiv Ted Kennedy, în acel moment al carierei sale politice….”

Dar, după Roe, republicanii au văzut o oportunitate de a valorifica pasiunile legate de această problemă pentru a-și extinde baza electorală – în special în rândul romano-catolicilor și al creștinilor evanghelici, care nu erau activi din punct de vedere politic – potrivit lui Jennifer Holland, profesor asistent de istorie a SUA la Universitatea din Oklahoma.

“Ei își dau seama că aceștia sunt alegători foarte utili. Și că poți să spui lucrurile potrivite într-un ciclu electoral și poți face ca această minoritate- nu majoritară – dar importantă și ferventă să iasă la vot și să te voteze.”

Haugeberg: “Devine un test decisiv, ca și cum, pentru a supraviețui unei contestații primare, pentru a obține o nominalizare, pentru ca partidul să te susțină, pentru ambele partide, trebuie – până la mijlocul anilor 1990 – să ai un angajament destul de ferm de a fi fie anti-avort, fie pro-avort.”

Acum că Roe a fost anulat, se așteaptă ca aproximativ 26 de state să acționeze rapid pentru a reduce accesul la avort, potrivit Institutului Guttmacher, un grup de cercetare privind dreptul la avort, lăsând milioane de femei din SUA care doresc să pună capăt unei sarcini să se confrunte cu alegerea de a face un avort ilegal, potențial periculos, de a călători într-un alt stat în care procedura rămâne legală și disponibilă sau de a cumpăra pastile de avort online.

Procedura va rămâne legală în statele cu înclinații liberale, dintre care peste o duzină au legi care protejează dreptul la avort.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Record în 2024 pentru Canalul Mânecii: Peste 10.000 de migranţi l-au traversat ilegal

Peste 10.000 de migranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii, de la începutul anului 2024, pentru a ajunge în Regatul Unit. Aceasta reprezintă o creştere...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...

MAE informează că toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie

Ministerul Afacerilor Externe(MAE) a anunțat, sâmbătă, că toţi cei șase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie, potrivit gandul.ro. MAE informează...
Ultima oră
Pe aceeași temă