12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalVIDEO: China trimite astronauți la "Palatul Celest" într-o misiune istorică

VIDEO: China trimite astronauți la “Palatul Celest” într-o misiune istorică

China a trimis o navă cu trei astronauți pe stația sa spațială pentru prima rotație a echipajului pe orbită din istoria spațială chineză, lansând operarea celui de-al doilea avanpost locuit pe orbita joasă a Pământului, după Stația Spațială Internațională condusă de NASA.

Nava spațială Shenzhou-15, sau “Nava divină”, și cei trei pasageri ai săi au decolat marți, la ora 23:08, de pe o rachetă Long March-2F de la Centrul de lansare a sateliților Jiuquan, pe fondul unor temperaturi de sub zero grade Celsius în deșertul Gobi din nord-vestul Chinei, potrivit televiziunii de stat.

Shenzhou-15 a fost ultima din cele 11 misiuni, inclusiv trei misiuni anterioare cu echipaj, care au început în aprilie 2021, necesare pentru a asambla “Palatul Celest”, așa cum este cunoscută în chineză stația cu mai multe module.

Trioul va prelua echipajul Shenzhou-14, care a sosit la începutul lunii iunie. Membrii echipajului anterior sunt așteptați să se întoarcă pe Pământ la începutul lunii decembrie, după o predare-primire de o săptămână care va stabili, de asemenea, capacitatea stației de a susține temporar șase astronauți, un alt record pentru programul spațial chinezesc.

Avanpostul spațial a căpătat forma actuală de “T” în noiembrie, odată cu sosirea ultimului dintre cele trei module cilindrice.

Stația are o durată de viață proiectată de cel puțin un deceniu, iar astronauții rezidenți sunt așteptați să efectueze peste 1.000 de experimente științifice, de la studierea modului în care plantele se adaptează în spațiu până la modul în care se comportă fluidele în microgravitație.

“Palatul celest” a fost punctul culminant a aproape două decenii de misiuni chinezești cu echipaj în spațiu. Zborurile spațiale cu echipaj uman ale Chinei au început în 2003, când un fost pilot de vânătoare, Yang Liwei, a fost trimis pe orbită într-o mică capsulă de culoarea bronzului, Shenzhou-5, și a devenit primul om în spațiu al Chinei și un erou aclamat de milioane de oameni.

Stația spațială a fost, de asemenea, o emblemă a puterii și încrederii crescânde a Chinei.

Misiunea Shenzhou-15, în timpul căreia echipajul său va locui și va lucra pe stația spațială timp de șase luni, a oferit națiunii un moment rar de sărbătoare, într-o perioadă de nemulțumire generalizată în legătură cu politicile sufocante ale Chinei cu zero-COVID, în timp ce economia sa frânează pe fondul incertitudinilor de acasă și din străinătate.

“Trăiască patria!”, au scris mai mulți internauți chinezi pe rețelele de socializare.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă