22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalUnda de rock loveşte Transilvania

Unda de rock loveşte Transilvania

Transilvania se îmbracă în negru, devenind capitala metal-ului pentru un weekend: Iron Maiden cântă la Cluj, Haggard la Bistriţa, iar Serj Tankian (solistul System of a Down) şi The Sisters of Mercy vin la Festivalul Artmania din Sibiu.

Concertele importante ale lunii august au migrat din Capitală spre centrul ţării – ceea ce, dată fiind canicula care sufocă sudul de câteva săptămâni, nu sună deloc rău. Pe de altă parte, concertele care se anunţă acolo respiră cu toate un aer de familie -, fiindcă Transilvania, pentru cine nu s-a prins încă, simte preponderent istoric, bărbăteşte şi rock, având o relaţie specială cu tot ce înseamnă metal sau gotic.

Haggard îi aduce la Bistriţa pe toţi cei 18 membri ai formaţiei

Pe 14 august, în cadrul unei tabere medievale bistriţene, întinsă pe trei zile (13-15 august) concertează Haggard, o trupă de simphonic metal care amestecă durităţile doom metal-ului cu sonorităţile celeste ale muzicii clasice. La Bistriţa, ei vor concerta în formulă completă, cu toţi cei 18 muzicieni. Pe lângă instrumentiştii de rock (doi chitarişti, doi basişti, un toboşar şi un percuţionist), trupa include trei soprane, un tenor, doi pianişti, doi violoncelişti, un flautist, un violonist şi un specialist în violă. Albumele formaţiei au un aer de opere rock -; astfel, albumul „Eppur si Muove” (2004) spune povestea abjurării lui Galileo Galilei, forţat de Inchiziţie să retracteze afirmaţia că pământul se învârteşte în jurul soarelui. În cadrul spectacolului, care durează aproximativ două ore, Haggard interpretează melodii din repertoriul propriu într-o orchestraţie exclusivă, cu elemente medievale. Concertul va avea loc în incinta zonei de agrement Heidenfeld din cartierul Viişoara, iar în preţul de 60 RON (pentru toate cele trei zile) e inclus şi locul de campare. Alte spectacole sunt susţinute de formaţia Trooper şi de cimpoierii Holloenek din Ungaria.

Iron Maiden cântă la mall

Iron Maiden, care concertează la Cluj pe 15 august, este una dintre trupele care au făcut legendă în anii de aur ai heavymetal-ului (deceniul opt), prin albume ca „The Number of the Beast” (1982), „The Seventh son of the Seventh Son” (1988) şi „Fear of the Dark” (1992). Concertul din parcarea mallului Polus Center, care vine la doi ani după antologicul concert de la Bucureşti, este parte din turneul mondial „Final Frontier”, ce pregăteşte apariţia ultimului album al formaţiei. În deschiderea show-ului vor cânta veteranii timişoreni de la Cargo. Biletele au preţul unic de 100 RON.

Artmania îl aduce pe Serj Tankian de la System of a Down

Între 13 şi 15 august, Piaţa Mare din Sibiu e gazda celei de-a cincea ediţii a festivalului Artmania. Evenimentul începe pe acordurile melodioase şi funebre ale unei trupe de doom metal din Finlanda – Swallow the Sun. Ei sunt urmaţi de o trupă ceva mai energică şi mai puţin depresivă – americanii de la Kamelot. Seara ia sfârşit cu The Sisters of Mercy, pionierii britanici ai genului gotic. Sâmbătă se va asculta muzică ceva mai dură. Membrii Sirenia vor urca pe scenă împreună cu Ailyn, fermecătoarea „prinţesă” iberică, urmaţi de regii metal de la Dark Tranquillity („Misery’s Crown”, „Shadow in our Blood”). Cel mai aşteptat concert al serii este şi ultimul – cel al lui Serj Tankian, solistul trupei de „nu metal” System of a Down, care va cânta piese de pe albumul său „Elect The Dead”. Cumpărate la faţa locului, în zilele desfăşu¬rării concertelor, biletele sunt mai scumpe: 110 RON pe zi sau 180 RON abonamentele.


PENINSULA

Korn, Tricky şi Gorillaz vin la Târgu Mureş

Săptămânile următoare mai aduc două festivaluri. Stuffstock-ul din Vama Veche (16-22 august) devine un festival „low budget” şi nu prea mai impresionează, aducând doar trupe româneşti: Zdob şi Zdub, E.M.I.L., Trooper, Luna Amară, Kumm, Omul cu Şobolani, ZOB, Byron, Implant pentru Refuz, Altar şi Trupa Veche. În schimb, Festivalul Peninsula (26-29 august) aduce la Târgu Mureş nume precum Korn (pentru prima dată într‑un concert în România), Tricky, Europe, Gorillaz Sound System şi The Rasmus. La concerte, care vor avea loc simultan pe patru scene, vor participa circa 70 de artişti (incluzând trupe româneşti precum Phoenix, Şuie Paparude, Sarmalele Reci, Kumm, Vama şi Zdob şi Zdub).

Cele mai citite

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă