19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalUn thriller cu mult amor

Un thriller cu mult amor

Ca şi cum mai era nevoie, George Clooney devine sinonim cu „ame­ricanul”. Chiar dacă nu este un film autobiografic, au fost păstrate câteva elemente care, cu siguranţă, fac plăcere. Mai toată acţiunea se petrece în Italia, ţara de adopţie a starului căreia, chiar dacă nu face politică, îi place să-i atribuie un rol cât mai glamouros. Fericita parteneră, cu sigu­ranţă foarte invidiată de multe fane, este Violante Placido, o italiancă născută la 1 mai 1976, la Roma, care până acum a jucat în filme de televiziune, iar de acum înainte ar avea ceva şanse de o carieră ci­nematografică. Un personaj foarte ataşant este cel al preotului, tot un italian născut la Roma, dar pe 28 februarie 1939. El a mai apărut şi în „Misiune imposibilă 3″ şi, în mod cert, destinul lui de pe ecran, nu va face prea mare plăcere Bisericii Catolice.

Dar să începem cu începutul. George Clooney, bărbos, undeva în Suedia, într-o cabană de vis, cu o femeie frumoasă şi multă zăpadă, foarte curând însângerată. Urmează ascunzătoarea dintr-un sat ita­li­an, proaspăt ras, unde ar vrea să se facă nevăzut pentru o vreme, ca să pregătească o comandă mai puţin obişnuită. Regizorul acestui thriller cu mult amor, este olande­zul Anton Corbijn, mare specialist în vi­deo-clipuri care abia de curând este re­marcat în lung-metraje. A început cu un scenariu despre viaţa unui cântăreţ bizar, Ian Curtis, care s-a sinucis la 23 de ani, iar în film a jucat şi românca Alexandra Maria Lara. Prin „Americanul”, Clooney este mai aproa­pe de Hitchcock şi de Cary Grant ca niciodată, atmosfera amintind de „La Nord prin Nord Vest”, chiar dacă subiectul este total altul.

Melodia „L’americano” e un fel de laitmotiv bine dozat. Idila dintre prostituată şi ucigaşul cu simbrie duce cu gândul la „Pretty Woman”, iar admiratoarele starului vor fi mai mult decât fericite să-l vadă sumar îmbrăcat şi plin de tatuaje. Parcă Clooney nu putea să rămână mai prejos de Angelina Jolie, deşi mai degrabă tatuajele sale par doar un machiaj sofisticat. Scena picnicului se vrea una foarte tensionată, dar nu reuşeşte decât să tenteze publicul pentru o ieşire la aer cu­rat. Scenariul acestei coproducţii americano-britanice provine dintr-un roman a lui Martin Booth – „A Very Private Gentleman”/„Un gentleman foarte discret”. Armele sunt omniprezente şi chiar „îmbunătăţite” cu mult talent şi ingeniozitate. Se demonstrează că ţintaşii de elită nu trebuie neapărat să fie bărbaţi, iar po­ziţia la care se simt cel mai confortabil seamănă bine cu cea presupusă a asasinului preşedintelui american J.F. Kennedy.

Personajul eminamente negativ este Pavel, un nume rusesc interpretat de un belgian, Johan Leysen, care a filmat în România în 1992, la coproducţia „Trahir” a lui Radu Mihăileanu, alături de Alexandru Repan şi Maia Morgenstern. Pe atunci era un poet care face până la urmă un pact cu Securitatea spre a-i fi publicate cărţile.

De remarcat că această peliculă, interzisă celor sub 15 ani.

AMERICANUL
Marea Britanie, SUA, 2010, 1h 45min.
THE AMERICAN. Regia: Anton Corbijn. Cu: George Clooney, Thekla Reuten.
Distribuit de Ro Image.
Bucureşti (Hollywood Multiplex, Movieplex, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza), Cluj (Cinema City, Odeon), Constanţa (Cityplex), Timişoara (Cinema City), Piteşti (Cinema City), Arad (Cinema City).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă