18.5 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalUn serial exploziv la propriu

Un serial exploziv la propriu

Azi, de la ora 21.00, la Discovery Channel începe o nouă serie a documentarului „Experți în explozii“, care îl are ca personaj principal pe Matt Barnett, specialist în ­materiale explozibile, fondatorul și președintele companiei Texplo Explosives.

El este ”meșterul” pe care oamenii îl solicită atunci când e nevoie de o explozie spectaculoasă. Matt are în toată lumea clienți care îl cheamă pentru proiecte de detonare cât se poate de variate, de la bombe vechi din al doilea război mondial, până la laboratoare de preparat metamfetamine sau vehicule blindate, pentru armată.

Fiecare proiect are anumite probleme specifice, așa încât Matt se bizuie pe ajutorul echipei lui de la Texplo, alcătuită din colegi de breaslă care îi sunt și vechi prieteni. Pentru fiecare proiect în parte, Matt și echipa Texplo trebuie să identifice cel mai bun plan, cele mai potrivite instrumente și materiale explozibile, ca să se asigure că, în final, se aleg cu un client fericit și o explozie pe cinste, fără să fie cineva rănit pe parcurs.

Încă din primul episod Matt se pune pe treabă. El primește un telefon de la Agenția Națională de Servicii Comunitare din Puerto Rico, pentru că o bombă de 110 kg, din al doilea război mondial, a fost adusă de valuri pe țărmul portorican. Dar înainte să poată pleca din SUA ca să detoneze această bombă uriașă, specialistul primește un alt apel urgent: o rulotă din apropiere, în care a fost amenajat un laborator pentru preparat metamfetamine, este plină de capcane de siguranță și substanțe chimice toxice, inflamabile – deci totul trebuie aruncat în aer cât mai curând.

În cel de-al doilea episod un bărbat găsește pe terenul lui o cutie veche cu dinamită. Matt și Jeremy își pun costumele speciale, ca să poată muta și detona explozibilul instabil înainte să fie rănit cineva. Mai târziu, Matt primește un apel de la proprietarul unui teren de importanță istorică din Texas, care îl roagă să arunce în aer o casă veche, aflată într-o stare deplorabilă. Specialistul trebuie să folosească în mod strategic bombe cu apă și o cantitate uriașă de materiale explozibile ca să dărâme integral casa respectivă, dar să nu afecteze și restul construcțiilor istorice din jur.

În cel de-al treilea episod intitulat ”Bombe și bărci” Matt primește un apel de urgență: trebuie detonat un obuz descoperit într-o baracă dintr-un orășel, însă echipa va trebui să transporte cu mare atenție bomba neexplodată până la puțul său special amenajat, pentru a o detona în condiții de siguranță. Matt primește apoi misiunea de a arunca în aer un pod vechi de fier, dar ca să reușească trebuie să folosească niște încărcături speciale de explozibil, care să poată rupe structura de metal. Mai târziu, priceperea experților este testată și în apă, căci Matt e angajat să facă mai multe bărci să explodeze, pentru a crea un sanctuar marin într-un lac. Specialiștii trebuie să găsească o metodă prin care să transporte o cantitate uriașă de materiale până la ambarcațiunile respective, fără ca explozibilele să se ude și fără ca explozia să se declanșeze prea curând. E singura soluție pentru ca toate cele cinci bărci să fie făcute bucățele.

Al patrulea și ultimul film al seriei îi pune pe vitejii noștri specialiști în explozii în fața unor decizii dificile. Matt și echipa lui trebuie să găsească o metodă de a reteza un cablu al unei instalații petroliere, aflat la 150 m sub pământ, apoi trebuie să detoneze o punte uriașă de beton.   

Cele mai citite

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă