10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024

Un Paste OK

Pastele este cea mai mare sarbatoare religioasa a romanilor si a mai multor neamuri. In asteptarea ei, multi tin tot postul mare, altii postesc doar in Saptamana Patimilor. Unii, chiar si dintre cei credinciosi, nu tin post deloc, dar, in principiu, tot respecta aceasta importanta sarbatoare.
Ca intotdeauna, televiziunea este mai motata decat toate institutiile, insa, speculand subiectul, da cu bata in balta. Din 1990 incoace, de cand ne-am “emancipat”, odata cu Pastele a aparut pe sticla si iepurasul, mascota si a revistei “Playboy”. N-ar fi nimic ca e un simbol precrestin, cum de altfel e insasi crucea, dar mesajul lui este sexual de-a binelea, ceea ce nu stiu telerealizatorii de emisiuni “crestine” sau, daca stiu, nu le pasa. Ca iepurasul trimite la sex nu este vina lui, ci a natangilor care prihanesc o sarbatoare ce ar trebui sa fie de maxima inaltare spirituala.
De Florii, alta sarbatoare de suflet, pe micile ecrane, intentionat sau doar din prostie, au fost programate filme triviale, s-au cantat manele in nestire si multe muieri cu pretentii artistice si-au etalat silicoanele si fundurile prevazute cu sfoara. Halal! Am scapat de pudibonderia si ateismul de pana la Revolutie si am cazut in alta extrema, poate si mai diabolica.
Vine, cum am auzit la un canal de televiziune, un Paste OK, urare care o inlocuieste pe cea care il indeamna pe destinatar sa pasca fericit. Dar spun vreodata, oare, anglofonii nativi “Easter OK”?
Dupa toate acestea si dupa multe altele, cum de mai indrazneste cineva, referindu-se la inundatii si la alte calamitati, sa spuna ca ne-a pedepsit Dumnezeu? Oricum, Cel de Sus are intotdeauna dreptate!
Daca tot am pomenit de inundatii, trebuie remarcat ca durerea sinistratilor, evident autentica, este exploatata nedemn de crainicii si reporterii care dau intr-un patetism de prost-gust si care, ajungand in zonele napastuite, transmit numai din barci sau cu picioarele in apa. Ca sa ce?

Cele mai citite

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...

Șapte răniți după un accident de circulație pe DN 7, la ieşirea din Deva spre Arad

Şapte persoane care se aflau într-un microbuz au fost rănite într-un accident de circulaţie care a avut loc marţi seara pe DN 7, la...
00:04:58

În fața înaintării Rusiei, soldații ucraineni sapă pe frontul de est

Aproape de orașul estic Avdiivka, capturat recent de Rusia după o luptă aprigă de luni de zile, un regiment de sapatori ucraineni se apucă...
Ultima oră
Pe aceeași temă