„Îi poţi vedea oricând pe Oxford Street din Londra”, relatează BBC Panorama, care a realizat un amplu reportaj despre viaţa şi „munca” cerşetorilor din Marea Britanie. Timp de câteva luni, cerşetorii ţigani, provenind din România, au fost filmaţi în timp ce „munceau” pe străzi, indiferent dacă ningea, era lapoviţă sau ploua. „Filmările, care au durat mai bine de 100 de ore, îi fac pe cei care le privesc să creadă că se uită la un Oliver Twist al secolului 21″, relatează BBC.
Jurnaliştii britanici au descris situaţia cerşetorilor de pe străzile Londrei. „O fetiţă pe care am urmărit-o şi pe care am numit-o „Alice” nu pare să aibă mai mult de 4 ani. Cu toate acestea, are experienţa cerşitului: ea devine, pe rând, inocentă, disperată, insistentă şi linguşitoare. Fetiţa poartă un batic alb, foloseşte o cabină telefonică pe post de WC şi caută resturi de mâncare de la McDonalds, cerşind indiferent de vreme. Un proprietar al unui restaurant din apropiere spune că unii copii care cerşesc câştigă şi 500 de lire pe zi, iar Alice îi dădea toţi banii unei femei care o supraveghea şi care nu părea să aibă mai mult de 20 de ani.”
Lângă Park Mosque, reporterii BBC au filmat mai multe femei care au controlat câţiva copii, printre care se afla un băieţel de patru ani pe care l-au numit „Lou”. Ţinta lor erau credincioşii musulmani care plecau de la slujbele de vineri.
„Muncind” pe stradă
Jurnaliştii i-au urmărit pe Lou şi pe supraveghetorii săi luând autobuzul spre o casă închiriată în Ilford, Essex, în faţa căreia se afla parcat un BMW X5. Timp de mai mult de un an, toţi copiii cerşetori care au fost urmăriţi pe străzile din Londra s-au dovedit a fi ţigani din România. „În ciuda faptului că purtau haine sărăcăcioase şi cerşeau pe lângă moschei sau în zonele preferate de către turiştii din Orientul Mijlociu, nici unul dintre ei nu era musulman. Ţiganii, cunoscuţi şi sub denumirea de romi, sunt cea mai răspândită minoritate etnică din Europa, precum şi cea mai săracă. Rasismul îndreptat împotriva lor în România şi în alte state este în creştere”, au declarat britanicii.
Christine Beddoe, directorul ECPAT, o organizaţie care luptă împotriva prostituţiei, pornografiei şi traficului cu minori, a declarat că forţarea copiilor să cerşească le distruge copilăria. „Asta înseamnă că educaţia le-a fost interzisă şi că au probleme de nutriţie şi de sănătate”, a spus ea. „De asemenea, ei au crescut crezând că nu există decât o singură modalitate de a-ţi câştiga existenţa”. În Marea Britanie, poliţiştii îi reţin pe cei care cerşesc, dar de cele mai multe ori le iau datele personale şi îi eliberează. Mulţi dintre agenţii de poliţie au declarat că sărăcia îi face pe ţigani să fie vulnerabili în faţa exploatării din partea membrilor propriei comunităţi. Pe agenda de lucru a Poliţiei britanice se află lupta împotriva bandelor care conduc afacerea cerşetoriei în Marea Britanie. Bernie Gravett a condus „Operaţiunea Golf”, ale cărei ţinte au fost „stăpânii” copiilor cerşetori. „Aceasta este sclavia modernă. Cum consimte un copil de patru ani să fie exploatat? Ei nu ştiu că cerşetoria pe străzile Londrei este o infracţiune, pentru că sunt copii”, a declarat Gravett.
Spargerea bandelor
Bernie Gravett, inspectorul şef Colin Carswell şi colegii lor au luat parte la o operaţiune de poliţie româno-britanică în care au fost arestaţi 26 de traficanţi de copii din Ţăndărei, din sudul României. Acuzaţii, care au fost închişi timp de câteva luni şi au fost eliberaţi între timp, au negat că ar fi făcut ceva rău. Cazul continuă, deoarece doi judecători români au redeschis cazul, iar acuzaţii nu pot părăsi ţara pe toată durata desfăşurării proceselor.
În Marea Britanie, poliţia a împrăştiat bandele de infractori, acuzându-le de fraudă. Nouă persoane, dintre care opt erau ţigani din România, au fost închişi pentru fraudă în sistemul de beneficii sociale în valoare totală de 800.000 de lire. Românii nu beneficiază de toate beneficiile financiare din Marea Britanie, însă poliţia a declarat că bandele de infractori au dovedit cu acte false că pot fi încadrate în anumite categorii ale populaţiei care beneficiază de o serie de ajutoare sociale. Colin Carswell a declarat că una dintre bandele care obligau copii să cerşească a avut un câştig mediu de 100000 de lire anual pentru fiecare copil, banii provenind din cerşit, furt şi ajutoare sociale.
Cerşetori cu vile în Ţăndărei, Feteşti sau Huedin. Vina „este a statului britanic”
„Oraşul Ţăndărei din România are foarte multe vile luxoase, multe dintre ele fiind construite cu banii proveniţi din cerşetorie pe străzile Europei”, relatează John Sweeney, autorul reportajului realizat de BBC Panorama. „Acolo l-am întâlnit pe Petrică Drăguşin, unul dintre persoanele arestate şi acuzate de trafic de copii de către autorităţile române. El mi-a spus cu francheţe că întregul său oraş ştie cum să profite de sistemul britanic de beneficii. Vina este a statului britanic, care le dă o mulţime de bani. Ei au mulţi copii, şapte, opt sau chiar zece, şi dacă au mulţi copii, ei construiesc o vilă. Sumele pomenite de el sunt ameţitoare. Mulţi dintre ei primesc ajutoare în valoare de 10000, 11000 sau 12000 de lire pe lună, beneficiind de câte patru sau cinci seturi de ajutoare sociale”.
La casa din Ilford, unde locuia Lou, au fost filmaţi o mulţime de copii şi adulţi intrând şi ieşind, unul dintre ei fiind Ioan Rostaş, soţia sa, Stela, şi fiica lor, Vandana, care erau acuzaţi de fraudă în sistemul de beneficii sociale. Echipa BBC a urmărit familia Rostaş în România, până în oraşul Huedin, unde registrul cadastral arată că Ioan Rostaş deţine două case, o vilă luxoasă la şoseaua principală şi o casă mai mică pe o stradă lăturalnică. În faţa acestei case se afla parcat acelaşi autoturism marca BMW X5 care a fost văzut în faţa casei din Ilford. Tot aici a fost văzut şi „Lou”.
„Alice” este din Feteşti
„Am urmărit-o pe ea şi pe „supraveghetoarea” sa, care au plecat din Oxford Street către staţia Paddington pentru a lua un tren de navetişti după o zi petrecută pe străzile Londrei. Locuiau într-o casă închiriată din Slough. Am aflat că cea care o supraveghea pe „Alice” era de fapt mama sa, Denisa Mazarache, din oraşul Feteşti din România. În Feteşti, am căutat-o pe Denisa la adresa la care era înregistrată şi am descoperit o casă contruită recent. Nu era o vilă de lux, însă era cu mult mai mare decât casele sărăcăcioase în care locuiesc de obicei ţiganii”, relatează jurnaliştii britanici.
Bărbatul pe care l-au găsit acasă a negat furios că o cunoaşte pe Denisa Mazarache. Au întâlnit-o într-o altă casă deţinută de unul dintre membrii familiei. Ea a vorbit în engleză şi a recunoscut că a cerşit în Londra, după care a continuat: „Îmi pare rău. Am făcut asta pentru că nu am bani să călătoresc, să-mi cumpăr bilet, să mănânc”. A fost întrebată despre „Alice”, iar ea a spus că merge la grădiniţă. „Copilul meu merge la şcoală, iar eu lucrez”, a spus Denisa.
Ea a declarat că a plecat din Londra în urmă cu un an şi că nu mai cerşeşte. „Însă a minţit, deoarece noi am filmat-o cerşind Londra în urmă cu doar două luni”, au încheiat jurnaliştii de la BBC Panorama.