Ambasada SUA de la Beijing a lansat o alertă de sănătate pentru diplomații și cetățenii săi, după ce un angajat a raportat atacuri cu „un sunet anormal”, în urma căruia a suferit leziuni moderate ale creierului, a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei, Jinnie Lee.
Un incident unic, la Guangzhou
Autoritățile americane și chineze investighează incidentul petrecut în orașul sudic Guangzhou, unde diplomatul a descris că a fost supus de mai multe ori „unei senzații de presiune”, cauzată de un sunet „subtil, vag, anormal”. Autoritățile chineze au catalogat incidentul ca unic, iar afecțiunea ca una „misterioasă, cu care nu au mai avut de-a face”.
„Nu putem în acest moment să coroborăm cu faptele petrecute la Havana, dar investigăm toate conexiunile și situațiile similare, toate posibilitățile”, a declarat la Beijing un oficial al Ambasadei SUA.
Din cauza celor petrecute în Cuba, care au provocat un incident diplomatic, Guvernul SUA ia aceste incidente în serios și a sfătuit cetățenii care se află în China, dacă întâmpină „orice experiență cauzată de un fenomen auditiv sau senzorial neobișnuit, acompaniate de sunete ciudate”, să nu încerce să localizeze sursa, ci să părăsească imediat acel loc.
Jinnie Lee a precizat că diplomatul american a fost supus misteriosului atac de la sfârșitul anului 2017 până în aprilie anul acesta, fiind retras de la post și readus în SUA, unde a fost diagnosticat cu leziuni cerebrale moderate la 18 mai. Autoritățile chineze au dat asigurări că investighează la modul cel mai serios incidentul, pentru a nu se ajunge la disensiuni de nivelul celor din Cuba, unde anchetele nu au dus la nimic.
Nu s-au descoperit cauzele atacurilor din Cuba
La fel ca incidentul petrecut în China, victimele americane și canadiene din Cuba ale unor astfel de atacuri au raportat „surse sonice subtile ce cauzează o stare de confuzie, surditate temporară și o varietate de alte simptome”.
Directorul Departamentului de Sănătate din cadrul Ministerului de Externe al SUA, dr. Charles Rosenfarb, a constatat că victimele atacului sonic au suferit dureri de cap, surzenie, confuzie și, în cazuri mai grave, pierdere temporară de memorie, nerecunoscând persoane apropiate.
Pentagonul analizează posibilitatea ca diplomații și familiile acestora să fi fost atacate cu un tip de armă sonică, dar necunoscută. De aceea, oficialii americani acuză doar „un atac la sănătate”, fără să numească tipul. FBI nu a reușit să probeze că atacurile au fost cu arme sonice, deoarece nici simptomele nu sunt specifice în totalitate acestui tip de atac, cu arme sonice cunoscute până în prezent.
SUA au acuzat Cuba că nu se achită de responsabilitatea sa de a oferi securitate diplomaților străini, dar Havana a replicat că nu are habar ce se întâmplă, ca să poată preveni aceste atacuri neobișnuite.
Două universități din Pennsylvania au examinat toate cele 80 de cazuri, diplomați americani și membri ai familiilor acestora, care au suferit atacuri în Cuba. Acestea au confirmat diferite stadii de afecțiuni cerebrale, fără traume ale capului, în interiorul urechii, cum se așteptau, ceea ce a rămas fără explicație.
Victimele au reclamat „un sunet unidirecțional, ca un bâzâit metalic, ca o sursă de energie vibratorie”, care le-a cauzat stare de confuzie. Cele mai multe atacuri s-au petrecut la reședințele lor, dar au fost raportate și două incidente petrecute la hoteluri unde diplomații se cazaseră fără să fie o informație publică unde se vor duce și unde vor sta.
După ce a izbucnit scandalul din Cuba, zece diplomați canadieni și membri ai familiilor acestora au început să raporteze astfel de atacuri.