16.4 C
Bucharest
Monday, 29 May 2023
HomeInternaționalUn detectiv israelian deținut de SUA s-a folosit de hackeri indieni pentru...

Un detectiv israelian deținut de SUA s-a folosit de hackeri indieni pentru filaj comandat de oligarhii ruși

Un detectiv privat israelian aflat în prezent în custodia SUA a folosit hackeri indieni pentru a efectua operaţiuni de supraveghere pentru ruși ultra-bogaţi, a declarat un reporter într-un dosar judiciar, conform Reuters.

Jurnalistul independent Scott Stedman a declarat în faţa unui tribunal din New York că detectivul privat Aviram Azari, aflat în închisoare, a lucrat “la operaţiuni de supraveghere şi de spionaj cibernetic la ordinul oligarhilor ruşi”, citând un amestec de rapoarte publice şi surse confidenţiale.

Stedman a afirmat într-o declaraţie că unul dintre oligarhii ruşi în cauză este magnatul aluminiului Oleg Deripaska, despre care a spus că l-a angajat indirect pe Azari în legătură cu o dispută de afaceri în Austria.

Purtătoarea de cuvânt a lui Deripaska a declarat într-un e-mail că acuzaţiile sunt “flagrant neadevărate”. Un avocat al lui Azari, care luna trecută a pledat vinovat de conspiraţie pentru piraterie informatică şi furt de identitate în formă agravată într-un caz separat, nu a răspuns la mesaje.

Stedman a făcut declaraţia în sprijinul cererii sale de a-l cita pe Azari pentru un proces de calomnie din Marea Britanie intentat împotriva sa de către consultantul britanic-israelian în domeniul securităţii Walter Soriano în 2020, conform stiri247.ro.

Aviram Azari, un detectiv israelian, a folosit hackeri indieni la ordinul mai multor oligarhi ruși într-o afacere complicată de spionaj

Într-o serie de articole pentru publicaţia sa, Forensic News, Stedman a susţinut, printre altele, că Soriano era un intermediar între ruşii bogaţi şi firmele de supraveghere.

Soriano a negat acuzaţiile şi l-a dat în judecată, acuzându-l pe Stedman de organizarea unei campanii de defăimare, de încălcare a vieţii private şi de hărţuire.

Avocatul lui Stedman a declarat în faţa tribunalului din New York că “mai multe surse confidenţiale” i-au spus reporterului că Azari “a lucrat îndeaproape cu Soriano timp de ani de zile” şi că, astfel, mărturia şi documentele detectivului privat încarcerat ar putea “confirma adevărul reportajului Forensic News”.

Într-un e-mail trimis agenţiei Reuters, avocatul lui Soriano, Shlomo Rechtschaffen, a declarat că afirmaţiile lui Stedman sunt “false şi nefondate” şi că reporterul “nu are nicio dovadă” că clientul său şi Azari au lucrat împreună, aşa cum se susţine.

Într-o declaraţie pentru Reuters, Stedman a spus că are “motive foarte puternice să creadă că Azari a lucrat cu domnul Soriano la proiecte legate de cibernetică pentru mai mulţi oligarhi ruşi şi alţi miliardari” şi că l-a citat pe Azari ca parte a unui efort “de a-mi apăra jurnalismul şi afacerea”.

Azari se află în prezent în închisoarea federală din Brooklyn în aşteptarea sentinţei în legătură cu o campanie de hacking legată de defuncta companie germană de tehnologie financiară Wirecard AG , a declarat luna trecută avocatul său.

Reuters a raportat anul trecut că Azari a fost acuzat că a angajat firma indiană de hacking BellTroX în numele unor clienţi puternici. BellTroX, care a fost, de asemenea, acuzată de hacking de către cercetătorii în domeniul securităţii cibernetice de la Facebook şi din alte părţi, nu a putut fi contactată pentru comentarii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă