17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn al treilea ofiţer rus GRU, Denis Viaceslavovici Sergheiev, identificat în dosarul...

Un al treilea ofiţer rus GRU, Denis Viaceslavovici Sergheiev, identificat în dosarul Skripal

Ele confirmă astfel informaţii publicate joi de site-ul de investigaţii Bellingcat, care evocau implicarea lui ”Denis Viaceslavovici Sergheiev, un ofiţer superior din cadrul GRU, absolvent al Academiei Diplomatice Militare a Rusiei”.

“Bellingcat poate acum să dezvăluie adevărata identitate şi antecedentele acestui ofiţer GRU care opera la nivel internaţional sub acoperirea de Serghei Viaceslavovici Fedotov”, scria site-ul joi, adăugând că ”este de fapt vorba despre Denis Viaceslavovici Sergheiev, un ofiţer superior din cadrul GRU, absolvent al Academiei Diplomatice Militare a Rusiei”.

Bellingcat a dezvăluit identitatea a doi ruşi pe care Marea Britanie îi acuză de otrăvirea cu noviciok a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia la 4 martie 2018, la Salisbury, în sudul Angliei.

Un fost ofiţer în domeniul informaţiilor militare, Skripal a dezvăluit numele a zeci de spioni MI6, serviciile britanice de informaţii externe.

Skripal şi fiica sa, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi, pe o bancă publică, la Salisbury. Ei şi-au revenit după ce au fost otrăviţi, o operaţiune care s-a soldat cu alte două victime, un agent de poliţie şi o femeie care a murit după ce intrat în contact cu acelaşi agent neurotoxic.

În septembrie, procurori britanici de la Ministerul Public al Coroanei (CPS) au inculpat de tentativă de omor doi cetăţeni ruşi prezentaţi ca fiind agenţi din cadrul serviciului militar de informaţii rus şi care au acţionat sub numele de împrumut Aleksandr Petrov şi Ruslan Boşirov.

Cei doi au dezminţit orice implicare în otrăvire şi au spus că s-au dus ca turişti la Londra, iar apoi la Salisbury, pentru a vizita ”celebra catedrală” din acest oraş.

Site-ul Bellingcat a anunţat apoi că cei care foloseau aceste pseudonime sunt de fapt Aleksandr Evghenevici Mişkin şi Anatoli Cepiga.

Foreign Office nu a comentat cu privire la noile dezvăluiri ale site-ului de informaţii specializat în cazuri de spionaj.

La sfârşitul lui septembrie, cotidianul britanic The Telegraph scria că serviciile britanice de informaţiii au identificat un al treilea agent din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii care ar fi implicat în tentativa de asasinat a fostului dublu agent şi a fiicei sale.

Cele mai citite

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...
Ultima oră
Pe aceeași temă