Sursa: AP

UE suplimentează adăposturile pentru migranți din Bosnia

Uniunea Europeană a anunţat duminică o suplimentare cu 3,5 milioane de euro a asistenţei sale umanitare pentru migranţii ajunşi în Bosnia și Herzegovina şi aflaţi în situaţie „inacceptabilă”, transmite Euronews.

Share

Romania libera 0 comentarii

03.01.2021 - 18:59

Aceste fonduri suplimentare, destinate ”ajutorării refugiaţilor şi migranţilor vulnerabili confruntaţi cu un dezastru umanitar în Bosnia”, se adaugă celor 4,5 milioane de euro deja alocate de Bruxelles în aprilie 2020.

După ce un incendiu le-a devastat la 23 decembrie tabăra din apropierea oraşului Bihac (nord-vest), 1.000 de migranţi sunt fără adăpost, la frontierele UE, pe o vreme rece şi ploioasă. Tabăra Lipa, din nord-estul cantonului Una Sana, a ars pe 23 decembrie, fiind închisă. Instalația fusese deschisă cu câteva luni mai devreme ca măsură temporară de pandemie și nu era potrivită pentru condițiile dure de iarnă, deoarece nu are canalizare, apă curentă sau electricitate.

900 din cei 1.400 de foști rezidenți ai taberei trebuiau să fie relocați în centre din țară, dar li s-a spus să se întoarcă în tabăra arsă pe 30 decembrie, în ciuda condițiilor de îngheț. În plus, aproximativ 1.000 de persoane, inclusiv copii, trăiesc în adăposturi și păduri în apropierea taberei.

„Situaţia este inacceptabilă. O găzduire adaptată iernii este indispensabilă pentru condiţii de viaţă umane, care trebuie garantate în orice moment”, a subliniat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat în comunicatul Comisiei.

 

Comentarii