UE nu crede că SUA vor extinde exceptarea de la plata taxelor vamale

Comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, a declarat marţi că nu crede că Statele Unite ale Americii vor mai prelungi exceptarea Europei de la plata taxelor vamale pentru oţel şi aluminiu, aşa cum au făcut în mai, potrivit Efe.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 22.05.2018 - 13:59

La sosirea la un consiliu pentru Comerţ, comisarul a explicat că ia legătura cu secretarul american pentru Comerţ, Wilbur Ross, "de câteva ori pe săptămână", şi a semnalat că blocul comunitar nu vede deocamdată "cu claritate" ce decizie ar putea lua preşedintele Donald Trump la 1 iunie, când va expira termenul acordat UE pentru exceptarea de la plata taxelor vamale pentru oţel şi aluminiu.

"Nu cred că exceptarea va fi prelungită şi va trebui să fim pregătiţi pentru diferite scenarii", a spus Malmstrom.

Aşa cum a arătat săptămâna trecută, la negocieri, Uniunea Europeană este dispusă să se angajeze în negocieri comerciale pentru a îmbunătăţi relaţiile bilaterale în această privinţă, dar numai după ce va fi asigurată o exceptare permanentă de la plata taxelor de 25% pentru oţel şi de 10% pentru aluminiu, anunţate de Trump.

Însă, comisarul european a admis că SUA nu consideră "suficientă" propunerea de reluare a discuţiilor comerciale în momentul în care se va garanta această exceptare şi a reiterat că se pregătesc diferite scenarii, începând de vineri.

Ministrul bulgar al Economiei, ţară ce deţine preşedinţia UE, a reamintit, la sosirea sa, că SUA sunt un partener al Europei şi obiectivul este găsirea unei soluţii "echilibrate şi corecte" pentru ambele părţi.

El a precizat că la finele reuniunii liderilor UE de la Sofia, de săptămâna trecută, concluzia a fost că blocul comunitar trebuie să fie în continuare exclus de la plata acestor taxe vamale.

Comentarii