15.4 C
București
miercuri, 28 septembrie 2022
AcasăInternaționalTurcia: Peste 20 de jurnalişti au fost condamnaţi la închisoare

Turcia: Peste 20 de jurnalişti au fost condamnaţi la închisoare

Jurnaliştii au primit sentinţe de până la 7 ani şi jumătate de închisoare, cei mai mulţi pentru apartenenţă la o organizaţie considerată drept teroristă de autorităţile turce.

O mare parte din jurnaliştii condamnaţi au lucrat pentru cotidianul Zaman, cea mai importantă instituţie media cu legături cu Gulen. Controlul asupra cotidianului a fost preluat în martie 2016 de autorităţi.

Harlem Desir, reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, s-a declarat îngrijorat în legătură cu decizia justiţiei turce, afirmând că „acuzaţiile severe nu au fost niciodată dovedite în cursul investigaţiei” şi îndemnând Turcia să elibereze jurnaliştii.

Luna trecută, o instanţă turcă a condamnat la închisoare pe viaţă trei jurnalişti proeminenţi – Nazli Ilicak şi fraţii Mehmet şi Ahmet Altan – pentru legături cu Gulen.

Clericul musulman Fethullah Gülen, fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan şi lider al Mişcării Gülen (Hizmet), care trăieşte în autoexil în statul american Pennsylvania, a negat orice implicare în complotul eşuat şi îl acuză pe Erdogan că încearcă să acapareze şi mai multă putere.

În urma tentativei de lovitură de stat din luna iulie 2016, autorităţile turce au arestat peste 50.000 de persoane, iar 140.000 de funcţionari publici şi militari au fost suspendaţi din funcţii ori demişi. Persoanele vizate de anchete sunt suspectate că ar avea legătură cu Fethullah Gulen, un cleric musulman acuzat de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat militară.

Cele mai citite

Forțele pro-ruse din regiunile ucrainene au anunțat victoria la referendumurile recent încheiate

Autorităţile și forțele de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile de anexare a acestor...

Războiul stelelor / O navă spațială a NASA a lovit un prim asteroid, în timpul unui test de apărare planetară

Nava spațială DART a NASA a lovit un asteroid, în primul test de apărare planetară, dezvăluie Reuters. Nava spațială DART a NASA s-a izbit...

Activitatea DNA nu a fost lipsită de eșecuri punctuale, recunoaște președintele Iohannis

Activitatea DNA nu a fost ferită de "eșecuri punctuale", care trebuie recunoscute și evaluate, a declarat președintele Klaus Iohannis la conferința dedicată aniversării DNA. Șeful...
Ultima oră
Pe aceeași temă