Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Gabriela Anghel

Actualizat: 31.10.2018 - 10:33

Trump strânge lațul în jurul Hezbollah

  • SUA aprobă noi legi pentru îndiguirea imperiului narco-terorismului condus de Hezbollah și de Iran

Gabriela Anghel

Actualizat: 31.10.2018 - 10:33

Noua lege nu vizează guvernul libanez, dar ar putea afecta ministerele aflate sub controlul acestei formațiuni implicată în narco-terorism și finanțată de Iran. Noile sancțiuni, care se adaugă celor déjà prevăzute în legea intitulată Hezbollah International Financing Prevention Act of 2015 (Hifpa 2015) vizeză eliminarea tuturor surselor posibile de finanțare de care a beneficiat până acum partidul pro-iranian.

În discursul pronunțat la Casa Albă la cea de a 35-a comemorare a atentatului cu camion-capcană care a vizat contingentul american al forței multinaționale în apropierea aeroportului din Beirut, la 23 octombrie 1983, în care au fost uciși 241 de militari și pușcași marini americani, Trump a promis să „vizeze, perturbe și dezmembreze“ numeroasele operațiuni și eforturile de finanțare ale Hezbollah și a subliniat că „nu vom uita niciodată ce au făcut pușcașilor noștri la Beirut“ (…) „nici un grup terorist, cu excepția al-Qaeda, nu are atâta sânge american pe mâini“.

Hezbollah a răpit, torturat și ucis cetățeni americani – a amintit Casa Albă într-un comunicat, adăugând că „în decursul anilor care au trecut am impus sancțiuni împotriva acestor organizații, iar legea semnată de președintele Trump va izola și mai mult Hezbollah de sistemul financiar internațional și îi va reduce sursele de finanțare“. Aceste sancțiuni vizează persoane și agenții guvernamentale străine care susțin organizația, ca și rețelele de droguri și alte crime internaționale care îi sunt afiliate.

Noua Lege, S 1595, sau Hifpa II, adoptată de Senat cu susținerea republicanilor și a democraților, intră în vigoare odată cu semnarea de către președinte și impune sancțiuni tuturor persoanelor, entități sau stat străin care ajută direct și indirect formațiunea ­pro-iraniană. Potrivit noului text, toate persoanele sau societățile care furnizează „voluntar“ sau „în cunoștință de ­cauză“ susținere financiară, materială sau tehnologică pentru ­Hezbollah, ca și instituțiile sau organizațiile care ­colaborează cu acest partid se vor afla de acum în vizorul Administrației americane și sub strictă ­supraveghere.

 

Greu de „ucis“

Walid Phares, secretar general al Grupului parlamentar transatlantic pentru contraterorism (TAG) și fost consilier al lui Donald Trump în politică externă în timpul campaniei prezidențiale a acestuia, a precizat că este vorba de izolarea Hezbollahului economic și financiar, mulți experți fiind convinși că formațiunea teroristă libaneză profită de sistemul secretului bancar pentru a dezvolta caracatița sa criminală în întreaga lume. Potrivit unei surse bine informată, citată de L’Orient-Le Jour, Hifpa II pune sub presiune toate instituțiile sau agențiile financiare care susțin partidul sau finanțează proiectele acestuia.

Este vizat cu precădere Kassem Tajeddine, omul de afaceri libanez arestat la Casablanca în martie anul trecut, în prezent aflat în detenție în SUA. Plasat în 2009 și 2010 pe lista neagră stabilită de SUA a subiecților care finanțează terorismul, Tajeddine este acuzat de autoritățile americane de spălare de bani și de finanțare a Hezbollah. Sursa a precizat că Hifpa II nu are în vedere guvernul libanez, nici sistemul său financiar în sine, ci doar tot ce este legat de activitățile Hezbollah în Liban și în străinătate.

Dar, guvernul de la Beirut și băncile, în special cele care joacă un rol major în economie, trebuie să conștientizeze că noile reguli sunt mult mai stricte ­astăzi și vor fi aplicate în mod riguros de Departamentul american al Trezoreriei și de cel al Justiției.

Contactat de L’Orient-­Le Jour, biroul de presă al Hezbollah nu a reacționat și Kassem Kassir, expert în mediile partidului șiit, consideră că ar fi o naivitate să crezi că aceste noi sancțiuni, de altfel ca și cele precedente, vor putea afecta partidul șiit. „Hezbollah posedă un sistem financiar propriu, în afara circuitelor bancare internaționale care sunt cunoscute. Se bucură de o administrație autonomă care scapă oricărui control“. Kassir a citat una din cele mai mari instituții financiare pe care contează Hezbollah, Qard al-Hassan, cu 37 de filiere. 

Since you are here

… we have a small favour to ask. More people are reading and supporting our independent, investigative reporting than ever before. And unlike many news organisations, we have chosen an approach that allows us to keep our journalism accessible to all, regardless of where they live or what they can afford. Romania Libera is editorially independent, meaning we set our own agenda. Our journalism is free from commercial bias and not influenced by billionaire owners, politicians or shareholders. No one edits our editor. No one steers our opinion. This is important as it enables us to give a voice to those less heard, challenge the powerful and hold them to account. It’s what makes us different to so many others in the media, at a time when factual, honest reporting is critical. Every contribution we receive from readers like you, big or small, goes directly into funding our journalism. This support enables us to keep working as we do – but we must maintain and build on it for every year to come. Support The Romania Libera from as little as €1 – and it only takes a minute. Thank you.

Subscribe Romania Libera weekly
Subscribe Romania Libera essential new magazine
An alternative to breaking news
Subscribe Romania Libera essential new magazine