8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrump strânge lațul în jurul Hezbollah

Trump strânge lațul în jurul Hezbollah

Noua lege nu vizează guvernul libanez, dar ar putea afecta ministerele aflate sub controlul acestei formațiuni implicată în narco-terorism și finanțată de Iran. Noile sancțiuni, care se adaugă celor déjà prevăzute în legea intitulată Hezbollah International Financing Prevention Act of 2015 (Hifpa 2015) vizeză eliminarea tuturor surselor posibile de finanțare de care a beneficiat până acum partidul pro-iranian.

În discursul pronunțat la Casa Albă la cea de a 35-a comemorare a atentatului cu camion-capcană care a vizat contingentul american al forței multinaționale în apropierea aeroportului din Beirut, la 23 octombrie 1983, în care au fost uciși 241 de militari și pușcași marini americani, Trump a promis să „vizeze, perturbe și dezmembreze“ numeroasele operațiuni și eforturile de finanțare ale Hezbollah și a subliniat că „nu vom uita niciodată ce au făcut pușcașilor noștri la Beirut“ (…) „nici un grup terorist, cu excepția al-Qaeda, nu are atâta sânge american pe mâini“.

Hezbollah a răpit, torturat și ucis cetățeni americani – a amintit Casa Albă într-un comunicat, adăugând că „în decursul anilor care au trecut am impus sancțiuni împotriva acestor organizații, iar legea semnată de președintele Trump va izola și mai mult Hezbollah de sistemul financiar internațional și îi va reduce sursele de finanțare“. Aceste sancțiuni vizează persoane și agenții guvernamentale străine care susțin organizația, ca și rețelele de droguri și alte crime internaționale care îi sunt afiliate.

Noua Lege, S 1595, sau Hifpa II, adoptată de Senat cu susținerea republicanilor și a democraților, intră în vigoare odată cu semnarea de către președinte și impune sancțiuni tuturor persoanelor, entități sau stat străin care ajută direct și indirect formațiunea ­pro-iraniană. Potrivit noului text, toate persoanele sau societățile care furnizează „voluntar“ sau „în cunoștință de ­cauză“ susținere financiară, materială sau tehnologică pentru ­Hezbollah, ca și instituțiile sau organizațiile care ­colaborează cu acest partid se vor afla de acum în vizorul Administrației americane și sub strictă ­supraveghere.

 

Greu de „ucis“

Walid Phares, secretar general al Grupului parlamentar transatlantic pentru contraterorism (TAG) și fost consilier al lui Donald Trump în politică externă în timpul campaniei prezidențiale a acestuia, a precizat că este vorba de izolarea Hezbollahului economic și financiar, mulți experți fiind convinși că formațiunea teroristă libaneză profită de sistemul secretului bancar pentru a dezvolta caracatița sa criminală în întreaga lume. Potrivit unei surse bine informată, citată de L’Orient-Le Jour, Hifpa II pune sub presiune toate instituțiile sau agențiile financiare care susțin partidul sau finanțează proiectele acestuia.

Este vizat cu precădere Kassem Tajeddine, omul de afaceri libanez arestat la Casablanca în martie anul trecut, în prezent aflat în detenție în SUA. Plasat în 2009 și 2010 pe lista neagră stabilită de SUA a subiecților care finanțează terorismul, Tajeddine este acuzat de autoritățile americane de spălare de bani și de finanțare a Hezbollah. Sursa a precizat că Hifpa II nu are în vedere guvernul libanez, nici sistemul său financiar în sine, ci doar tot ce este legat de activitățile Hezbollah în Liban și în străinătate.

Dar, guvernul de la Beirut și băncile, în special cele care joacă un rol major în economie, trebuie să conștientizeze că noile reguli sunt mult mai stricte ­astăzi și vor fi aplicate în mod riguros de Departamentul american al Trezoreriei și de cel al Justiției.

Contactat de L’Orient-­Le Jour, biroul de presă al Hezbollah nu a reacționat și Kassem Kassir, expert în mediile partidului șiit, consideră că ar fi o naivitate să crezi că aceste noi sancțiuni, de altfel ca și cele precedente, vor putea afecta partidul șiit. „Hezbollah posedă un sistem financiar propriu, în afara circuitelor bancare internaționale care sunt cunoscute. Se bucură de o administrație autonomă care scapă oricărui control“. Kassir a citat una din cele mai mari instituții financiare pe care contează Hezbollah, Qard al-Hassan, cu 37 de filiere. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă