Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Trump încă consideră sancțiuni asupra Turciei

În ciuda asigurărilor din partea Turciei, sancțiunile din partea S.U.A. referitoare la programul F-35 au rămas pe masă, conform Reuters.

Share

Lorand Stoica 0 comentarii

03.07.2019 - 21:07


Administrația Trump încă intenționează să impună sancțiuni asupra Turciei și să o elimine dintr-un program critic de combustibil pentru avioanele F-35 dacă aliatul NATO va dobândi un sistem de apărare rusesc, în ciuda asigurărilor contrare ale președintelui turc.

După întâlnirea cu președintele american Donald Trump în week-end în Japonia, președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a declarat că Ankara va avea parte sancțiuni americane dacă va cumpără sistemul de apărare anti-aerian S-400 din Rusia.

Trump a părut sa-i simpatizant lui Erdogan la discuții și a renunțat să se angajeze în mod public la sancțiuni.

Dar oficialii guvernului S.U.A. au declarat că, cel puțin acum, administrația intenționează să impună sancțiuni Turciei și să o scoată din programul de avioane F-35, dacă  livrarea sistemului rus S-400 continuă.

"Statele Unite au afirmat în mod consecvent și clar că Turcia se va confrunta cu consecințe achiziției S-400, inclusiv suspendarea achizițiilor și a participărea la programul F-35 și impunerea de sancțiuni prin intermediul Legii sancțiunilor (CAATSA) ", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

La Pentagon, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, colonelul Mike Andrews, a spus: "Nimic nu s-a schimbat".

"Achiziționarea Turciei a sistemului rusesc S-400 de apărare antirachetă este incompatibilă cu programul F-35. Turcia nu va avea permisiunea de a avea ambele sisteme ", a spus Andrews.

Dacă Statele Unite elimină Turcia din programul F-35 și impun sancțiuni asupra țării aliate NATO, aceasta ar fi una dintre cele mai semnificative rupturi în relația dintre cele două națiuni.

Trump ar putea încerca să schimbe situația actuală, încercând să amâne sancțiunile. O astfel de mișcare ar ajuta Ankara, dar ar fi o lovitură pentru aliații lui Trump în Congres.

El a anunțat planurile de retragere a trupelor americane din Siria în decembrie anul trecut, după o altă conversație cu Erdogan, în ciuda opoziției consilierilor militari americani și a aliaților S.U.A. El a redus ulterior amploarea retragerii si a permis unor trupe să rămână în Siria.

Vorbind săptămâna trecută, în Japonia, Trump a acuzat administrația fostului președinte Barack Obama că nu a ajutat Turcia să achiziționeze o alternativă americană sistemului S-400s - rachetele Patriot, realizat de Raytheon Co (RTN.N). El a spus că Erdogan nu a fost vină.

"A fost tratat foarte nedrept", a spus Trump.

Comentarii

loading...