18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalTrei președinți, un rege și zece prim-miniștri ai lumii ar fi fost...

Trei președinți, un rege și zece prim-miniștri ai lumii ar fi fost spionați de software-ul Pegasus

Potrivit informațiilor din presa internațională, pe lista celor 50.000 de numere de telefon, care erau monitorizate prin softul de spionaj Pegasus încă din anul 2016, se regăsesc mai mulți lideri mondiale. Astfel, Regele Mohammed al VI-lea al Marocului, președintele francez Emmanuel Macron, președintele irakian Barham Salih, președintele sud-african Cyril Ramaphosa, premierul pakistanez Imran Khan, premierul egiptean Mostafa Madbouly sau prim-ministrul Marcolului, Saad-Eddine El Othmani se enumeră printre personalitățile politice spionate prin intermediului software-ului dezvoltat de compania israeliană NSO Group.

De asemenea, alți 7 foști prim-miniștri, printre care fostul premier al Yemenului, Ahmed Obeid bin Daghr, fostul premier al Libanului, Saad Hariri, fostul premier al Ugandei, Ruhakana Rugunda, fostul premier al Franței, Edouard Philippe, fostul premier al Kazahstanului, Bakitzhan Sagintayev, fostul premier al Algeriei, Noureddine Bedoui, cât și fostul premier al Belgiei, Charles Michel din Belgia s-au regăsit în lista numerelor de telefon, în perioada când se aflau la guvernare. Scopul acestei liste nu a fost încă descoperit, însă compania israeliană de supraveghere NSO Group contestă faptul că a fost realizată o listă a obiectivelor de supraveghere. 

O investigație jurnalistică din străinătate, formată din 17 organizații media condusă de o publicație franceză non-profit Forbidden Stories a analizat lista numerelor de telefon, însă aceștia nu au dorit să își dea telefoanele mobile pentru analiză.

Pe de altă parte, examinarea criminalistică făcută de Amnesty’s Security Lab pe 67 de smartphone-urile celor de pe listă a constatat că pe 37 dintre acestea era implementat cu succes softul Pegasus sau ar fi existat oricum o tentativă de implementare. Multe dintre telefoane au prezentat semne că ar fi fost „infectate” cu acest soft.

Compania NSO a declarat că printre clienți se regăsesc și 60 de persoane din cadrul agențiilor guvernamentale, din 40 de state. În orice caz, reprezentanții firmei susțin că țintele ar fi trebuit să fie teroriști sau criminali, iar compania are o politică strictă de interzicere a monitorizării cetățenilor care respectă legea, incluzând oficiali politici.

„Fiecare acuzație privind utilizarea abuzivă a sistemului mă privește în mod direct și subminează încrederea pe care o oferim clienților noștri. Trebuie să verificăm fiecare acuzație. Iar dacă vom descoperi că unele dintre cele rostite de presă sunt adevărate, atunci vom lua măsuri”. a declarat Shalev Hulio, directorul executiv al NSO, pentru Washington Post.

Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă