10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăInternaționalToamnă plină pentru melomani

Toamnă plină pentru melomani

Iubitorii de muzică clasică au de ce să se bucure în această perioadă chiar dacă în acest an nu mai au parte de ospăţul asigurat de Festivalul „George Enescu”.

 

Nu doar concertele, ci şi conferinţele şi întâlnirile educative cu publicul vor face obiectul acestei toamne muzicale. De pildă, programul cultural „Pentru ce mergem la Operă?”, care s-a dovedit unul de mare succes în stagiunea trecută a Operei Naţionale Bucureşti, se reia şi în stagiunea 2012-2013. Organizat de Fundaţia Calea Victoriei împreună cu Opera Naţională Bucureşti şi susţinut de dirijorul Tiberiu Soare,  programul şi-a propus să iniţieze tinerii şi publicul larg în frumuseţea şi complexitatea muzicii de operă şi balet.

Tiberiu Soare propune o incursiune fascinantă printre portative muzicale, o explicaţie atractivă a secretelor care stau în spatele unei linii melodice, o înţelegere mai profundă a personajelor şi a poveştii, o pers­pectivă inedită despre ceea ce creea­ză magia unui spectacol de operă sau balet.

Seria a doua a conferinţelor „Pentru ce mergem la Operă?” va debuta cu una dintre cele mai cunoscute opere din repertoriul internaţional : „Carmen”. Aşadar, joi, 11 octombrie (19.30) va avea loc prima conferinţă-eveniment, intitulată „Magie, libertate şi moarte în opera «Carmen» (Georges Bizet) moderată de dirijorul Tiberiu Soare, unul dintre cei mai valoroşi şi cunoscuţi dirijori din tânăra ­generaţie.

„În opera «Carmen», moartea este privită în ochi, ca de la egal la egal. Unul dintre simbolurile centrale ale operei este floarea, instrument al magiei, al vrăjii, indispensabil în seducerea victimei. Atmosfera intensă şi dramatismul poveştii sunt construite prin prezenţa torea­dorilor, a femeii puternice şi frumoase care naşte rivalităţi şi a spectacolului de «corrida»”, a declarat Tiberiu Soare. Până la sfârşitul anului 2012, urmă­toarele conferinţe interactive vor aborda opera „Rigoletto” de ­Giuseppe Verdi (15 noiembrie) şi  baletul „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski (6 decembrie).

New Talent pe unde radio

Vineri, 5 octombrie, de la ora 21, Radio România Muzical transmite în direct de la Bratislava semifinala concursului „New Talent”. Printre competitori: violoncelistul Ştefan Cazacu din România.

Una dintre cele mai presti­gioase competiţii europene ­destinate tinerilor interpreţi, concursul „New Talent” are loc în fiecare an la Bratislava. Este o competiţie organizată sub auspiciile Uniunii Europene de Radio: radiodifuziunile publice europene propun înregistrări ale candidaţilor proprii, iar un juriu internaţional selectează doar 8 semifinalişti, dintre care, după finală, se va alege un unic câştigător al titlului suprem – de aici şi dificultatea acestui concurs.

Anul acesta, din 24 de candidaţi au fost selectaţi în semifinală 8 muzicieni proveniţi din România,  Ungaria, Spania, ­Estonia, Cehia, Danemarca, ­Suedia şi Polonia. Reprezentantul României, propus de Radio România Muzical, este violoncelistul Ştefan Cazacu (18 ani), devenit cunoscut publicului larg în 2010, când a reprezentat ­România la concursul „Eurovision Young Musicians” desfăşurat la Viena.

Ştefan Cazacu este în prezent student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa lui Răzvan Suma, fiind pregătit şi de tatăl său, renumitul violoncelist Marin Cazacu. Ştefan Cazacu este deţine a ­numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Printre membrii juriului care vor stabili finaliştii şi apoi câştigătorul concursului „New Talent” 2012 se numără şi Alina Velea, realizator, responsabil şi coordonator al secţiei de schimburi muzicale cu străinătatea din cadrul Radio România ­Muzical, în acelaşi timp şi membru al Grupului de Muzică din cadrul Uniunii Europene de Radio.

Finala concursului este programată luni, 8 octombrie, de la ora 21. În cazul în care Ştefan Cazacu va fi unul dintre cei trei finalişti ai competiţiei, Radio România Muzical va transmite în direct şi acest eveniment.  

Cele mai citite

Indicii bursieri de la București, din nou în picaj, după ședința de revenire de luni

Rulajul pieței de acțiuni a fost asigurat de Banca Transilvania și OMV Petrom La Bursa de Valori București (BVB), sesiunea de tranzacționare s-a încheiat în...

Summit-ul BRICS 2024: Premierul indian, Narendra Modi, i-a spus lui Vladimir Putin, că dorește pacea în Ucraina

Rusia va găzdui, până joi, aproximativ douăzeci de lideri la Kazan, pe Volga Summitul BRICS reunește 22 de lideri, inclusiv președintele chinez Xi Jinping, care...

Ungaria, Slovacia și Serbia promit să continue lupta împotriva migrației ilegale

Liderii Ungariei, Slovaciei și Serbiei vor continua eforturile comune de a reduce migrația ilegală către Uniunea Europeană, au declarat marți liderii acestora, adăugând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă