Teroriștii Shabab revin în Kenya și atacă un hotel în Nairobi

În capitala Kenyei, Nairobi, un complex hotelier de lux a fost ținta unui atac terorist revendicat de islamiștii radicali somalezi Shabab, în cursul căruia au fost ucise cel puțin 15 persoane.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

16.01.2019 - 17:47

Atacul a debutat marți la amiază. În cartierul rezidențial Westlands din Nairobi, un comando de bărbați în negru, înarmați cu kalașnikov și centuri cu explozibili au vizat complexul DusitD2, care grupează un hotel de lux, restaurante, baruri și birouri. Explozii urmate de împușcături. Revendicat rapid de gruparea teroristă Shabab, atentatul a amintit modul de operare déjà utilizat de mai multe ori în Somalia de acest grup afiliat Al Qaeda – în general o explozie urmată rapid de sosirea la locul vizat a unui comando armat, pentru a face cât mai multe victime posibile. Situat în centrul capitalei kenyene, în cartierul elegant Riverside, DusitD 2 este un loc apreciat de diplomați și de oameni de afaceri.

La locul atacului au venit agenții brigăzii anti-tero și o echipă de deminare a detonat vehiculul la bordul căruia venise comandoul. Surse ale poliției au declarat că a fost un „atac coordonat“ comis de un comando, care a debutat cu atacarea băncii I&M, o explozie care a vizat trei mașini din parcare și o explozie provocată de detonarea unui membru kamikaze al grupului. Marți seara, cei care reușiseră să scape povesteau că au încercat să fugă după prima deflagrație, dar au fost siliți să se întoarcă. Deși la ora 20 ministrul kenyan de Interne declara că situația este sub control, împușcăturile au continuat până în zori, potrivit jurnaliștilor occidentali.

Kenya a mai fost ținta atentatelor jihadiste de amploare. La 7 mai 1998, un atentat revendicat de Al Qaeda contra ambasadei americane din Nairobi s-a soldat cu 213 morți și 5.000 de răniți. După intrarea în octombrie 2011 a armatei kenyene în Somalia pentru a combate islamiștii Shabab, țara a fost lovită grav. În septembrie 2013, un comando islamist a luat cu asalt centrul comercial Westgate din Nairobi înainte de a fi eliminat după 80 de ore de asediu, lăsând în urmă 67 de morți. În aprilie 2015, un comando a ucis cu sânge rece 148 de persoane în Universitatea din Garissa, în majoritate studenți. Alungați din Mogadiscio în 2011, teroriștii Shabab au pierdut esențialul bastioanelor lor, dar controlează vaste zone rurale de unde lansează operațiuni de gherilă și atentate sinucigașe, inclusiv în capitala somaleză, contra obiectivelor guvernamentale, securitare sau civile. 

Comentarii