19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalTemperaturi polare pe continentul nord-american. Autoritățile avertizează localnicii

Temperaturi polare pe continentul nord-american. Autoritățile avertizează localnicii

Oraşul american Erie, nu departe de cascada Niagara şi al cărui lac cu acelaşi nume serveşte de frontieră naturală cu Canada, a fost acoperit de Crăciun de un strat de zăpadă de 1,5 metri, căzut în numai 48 de ore, citează AGERPRES.

Autorităţile locale au fost nevoite să instituie starea de urgenţă, care va permite luarea măsurilor pentru evitarea unor potenţiale accidente.

Neplăcerile provocate de stratul de zăpadă de 147 cm, explică meteorologii, au fost accentuate de vântul îngheţat care sufla dinspre lac în acest oraş din extremitatea nordică a Pennsylvaniei.

În următoarele ore stratul de zăpadă ar urma să crească cu 2 până la 5 cm la Erie, unde maşinile sunt deja acoperite de zăpadă iar locuitorilor li s-a recomandat să rămână în locuinţe dacă dispun de produse de primă necesitate.

Guvernatorul Pennsylvaniei, Tom Wolf, a anunţat că garda naţională va furniza vehicule de deszăpezire militare pentru a veni în ajutorul autorităţilor locale şi serviciilor medicale de urgenţă.

Potrivit datelor furnizate de serviciul meteorologic american, cei 86 cm de zăpadă căzuţi numai în ziua de Crăciun sunt un record absolut pentru oraş, mult înaintea recordului de 51 cm din 22 noiembrie 1956. În cele două zile care au urmat, luni şi marţi până la ora 17.00 locală, cei 1,5 metri de zăpadă acumulaţi au pulverizat un record din 1958.

În întreaga lună, cei 245 cm de zăpadă cumulaţi au bătut de asemenea un record, făcând din decembrie 2017 luna cu cele mai însemnate ninsori din istoria Erie.

“Echipele sunt afară, dar pur şi simplu nu reuşesc să ţină pasul cu ritmul în care cade zăpada”, a explicat într-o transmisie live pe Facebook Matt Exley, un salvator local.

Temperaturile vor coborî şi ele până la -10 grade Celsius în noaptea de marţi spre miercuri, fiind însoţite de vânturi îngheţate. Temperaturi totuşi suportabile, dacă este să le comparăm cu frigul extrem cu care se confruntă Canada vecină, unde în nordul provinciei Ontario ar urma să se înregistreze un record, cu temperaturi de -50 de grade Celsius.

“Valuri de frig atât de îndelungate şi care să afecteze o suprafaţă atât de mare nu am mai trăit, vă spun din memorie”, a declarat pentru AFP Alexandre Parent, meteorolog în cadrul agenţiei federale Environnement Canada.

El susţine că nu temperatura scăzută, ci răspândirea valului de frig şi durata sa fac ca acest episod să fie unul excepţional.

Agenţia federală a publicat avertismente de frig extrem legate de un front de frig arctic pentru provinciile Quebec, Ontario, Manitoba, Saskatchewan şi Alberta.

“Un avertisment de frig extrem este emis atunci când vântul rece sau temperaturile foarte scăzute prezintă un pericol ridicat pentru sănătate (degerături, hipotermie, etc.)”, precizează Environnement Canada pe site-ul său.

“Suntem cu zece până la 20 de grade Celsius sub temperaturile normale de sezon”, a mai spus Parent.

În plus, vânturile violente care au atins până la 120 km/h asociate cu temperaturile scăzute au lăsat fără electricitate aproape 160.000 de locuinţe în Noua Scoţie, aproape o treime din clienţii din provincie.

Cele mai citite

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă