22.2 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăInternaționalAfghanistanTalibanii trag focuri de avertisment pe fondul unui protest al femeilor în...

Talibanii trag focuri de avertisment pe fondul unui protest al femeilor în capitala afgană, Kabul. VIDEO

Luptătorii talibani au tras focuri de avertisment pentru a dispersa un protest rar al femeilor în capitala Afganistanului, Kabul.

Imagini video dramatice arată cum bărbați înarmați trag focuri de armă în aer, determinând protestatarii să fugă, scrie Euronews.

Aproximativ 40 de femei au scandat “pâine, muncă și libertate” în fața Ministerului Educației din Afganistan.

Protestul a avut loc cu doar două zile înainte ca talibanii să marcheze primul an la putere.

Legile stricte reglementează drepturile femeilor din această țară, limitând capacitatea acestora de a munci și de a avea o educație, precum și restricțiile privind călătoriile singure.

Demonstrațiile femeilor sunt din ce în ce mai rare în Kabul, după ce talibanii au arestat multe activiste la începutul acestui an.

Sâmbătă, protestatarii au ținut un banner pe care scria “15 august este o zi neagră” – o referire la data la care talibanii au preluat puterea anul trecut.

De asemenea, ei au scandat “Justiție, justiție. Ne-am săturat de ignoranță”, înainte de a fi dispersați violent de luptătorii talibani, care au blocat o intersecție în fața manifestanților și au început să tragă în aer timp de câteva secunde.

Se pare că unele femei au fost bătute după ce s-au refugiat în magazine. Altele au afirmat că le-au fost confiscate telefoanele mobile.

“Din nefericire, talibanii care făceau parte din serviciile de informații au venit și au tras în aer”, a declarat pentru AFP Zholia Parsi, una dintre organizatoarele protestului.

“Ei au dispersat fetele, au rupt bannerele noastre și au confiscat telefoanele multor fete”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, protestatarii au rămas sfidători în fața atacurilor talibanilor.

Una dintre manifestante, Munisa Mubariz, a declarat că intenționează să continue să lupte pentru drepturile femeilor și fetelor din Afganistan.

“Nu îi vom lăsa pe talibani să ne reducă la tăcere”, a spus ea. “Vom protesta din casele noastre”.

Demonstrațiile femeilor cu privire la erodarea drepturilor lor sub regimul talibanilor, care au ajuns la putere după retragerea haotică a trupelor americane în august 2021, au devenit din ce în ce mai rare în capitală.

Mai multe organizatoare de proteste au fost arestate la începutul anului, iar unele dintre ele au fost reținute timp de mai multe săptămâni.

Săptămâna aceasta, un raport al organizației Save the Children a afirmat că fetele suportă cea mai mare parte a efectelor guvernării talibane din Afganistan.

Studiul a constatat că fetele sunt mai predispuse decât băieții să fie deprimate, înfometate și izolate.

Asociația “Salvați copiii” a raportat că aproape jumătate dintre fetele din Afganistan nu merg la școală.

YouTube video

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Analiză privind voturile nule la alegerile din 9 iunie

EFOR a analizat situația voturilor nule la alegerile din 9 iunie 2024. Numărul acestora a fost unul dintre cele mai mari raportate la numărul de...

Cel mai persistent parfum pentru femei – Top 5 arome

Parfumul - o parte importantă a imaginii unei femei moderne. Este ceea ce creează prima impresie, rămâne imprimat în memorie și evocă asocieri pasionale...

STB anunță restricții de trafic în weekend

În contextul organizării evenimentelor incluse în proiectul „Străzi Deschise – Bucureşti Promenadă Urbană 2024”, în perioada 14.06.2024 (de la ora 22:00) – 17.06.2024 (până la ora 06:00), circulația rutieră va...
Ultima oră
Pe aceeași temă