11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalSUA, vizită la nivel înalt în Taiwan, în plin război diplomatic cu...

SUA, vizită la nivel înalt în Taiwan, în plin război diplomatic cu China

Secretarul de Stat pentru Sănătate din SUA, Alex Azar, a declarat că va fi primul membru al cabinetului care a vizitat în șase ani Taiwanul, după ce Statele Unite au tăiat formal legăturile diplomatice cu statul autonom, în urmă cu zeci de ani, pentru a continua relațiile cu partidul comunist chinez.
“Taiwanul a fost un model de transparență și cooperare în domeniul sănătății globale în timpul pandemiei Covid-19 și cu mult înainte”, a spus Azar, care este și președintele forței de reacție împotriva coronavirusului din SUA. “Aștept cu nerăbdare să transmit sprijinul președintelui Trump pentru specialiștii din domeniul sănătății din Taiwan, și să subliniez convingerea noastră comună că societățile libere și democratice sunt cel mai bun model pentru protejarea și promovarea acestui domeniu”. Azar îl va întâlni, de asemenea, pe președintele Tsai Ing-wen, a cărui politică de guvernare autonomă se bucură de sprijin internațional după reacția eficientă anti-pandemică, în ciuda eforturilor Chinei de a menține țara în afara Organizației Mondiale a Sănătății.
Vizita delegației americane este de așteptat să escaladeze tensiunile cu China, care pretinde Taiwanul ca fiind teritoriu propriu și promite că va fi controlat cu forța, dacă este necesar. În luna mai, Beijingul și-a exprimat „puternica indignare” după ce secretarul de stat american, Mike Pompeo, a salutat „curajul și viziunea” președintelui din Taiwan, după realegerea sa. Anul trecut, o vizită în Statele Unite a președintelui Tsai Ing-wen a atras de la Beijing critici vehemente, chinezii somând Washingtonul să nu permită vizita dacă dorește „să evite deteriorarea relațiilor sino – americane, pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwanului”.

Vizită într-un context sensibil al relațiilor dintre China și Statele Unite

Oficial anunțată a se concentra pe problemele specifice pandemiei, vizita americană în Taiwan vine în momentul cel mai dificil al relațiilor dintre China și SUA din ultimele patru decenii, cu ostilități ostentativ manifestate pe mai multe fronturi, inclusiv în domeniul comerțului, al tehnologiei și al drepturilor omului.
Alături de Azar, în Taiwan se va deplasa și ofițerul medical principal al centrelor pentru controlul bolilor, dr. Mitch Wolfe, dar și fostul ambasador american James Moriarty, care prezidează acum Institutul American din Taiwan, cei trei urmând să discute despre răspunsul față de pandemia Covid-19, sănătatea globală, parteneriatul SUA-Taiwan și rolul Taiwanului ca furnizor global de încredere în zona echipamentelor medicale și a tehnologiei critice.
Marți, ambasadorul Chinei în SUA, Cui Tiankai, a avertizat că intensificarea activităților militare ale SUA în în Marea Chinei de Sud crește riscul unei potențiale confruntări și a negat afirmațiile pe care Beijingul le practică intimidarea . Cui, care este văzută ca o voce moderată în rândul diplomaților și oficialilor chinezi, a declarat că Beijingul nu dorește ca tensiunile să crească în continuare, după aplicarea represaliilor aplicate consulatului la Houston și Chengdu și a sancțiuni dispuse împotriva oficialilor guvernamentali.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă