10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA Spionajul american ajutat de un insider european, Macron și Merkel cer...

SUA Spionajul american ajutat de un insider european, Macron și Merkel cer explicații SUA

Dezvăluirile conform cărora agenția de informații militare din Danemarca a ajutat SUA să spioneze politicieni europeni de frunte, inclusiv cancelarul german, Angela Merkel, au stârnit îngrijorare – și cereri de explicații – în capitalele UE.

Purtătorul de cuvânt al lui Merkel, Steffen Seibert, a declarat luni că guvernul german „a luat act de dezvăluire. Este în contact cu toate autoritățile naționale și internaționale relevante pentru clarificare. ”

O anchetă publicată de DR, radiodifuzorul public din Danemarca a dezvăluit cum Agenția Națională de Securitate a SUA a accesat comunicațiile guvernelor vecine.
 

 „Ascultarea sistematică a unor aliați apropiați este inacceptabilă”, a transmis Trine Bramsen, 40 de ani, ministrul danez al apărării pentru DR:
 
Serviciul de informații militare danez a permis Agenției Naționale de Securitate a SUA (NSA) să acceseze comunicațiile guvernelor vecine printr-un post ascultător lângă aeroportul din Copenhaga și o „ușă din spate” secretă către cablurile subacvatice, potrivit DR, radiodifuzorul public din Danemarca.
 
În urmă cu opt ani, Edward Snowden, fost antreprenor al NSA, a dezvăluit că agenția cercetase în mod obișnuit comunicațiile electronice ale sutelor de milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv Merkel și alți apropiați ai lui Obama. Unele dintre aceste programe de spionaj au fost realizate cu asistență din partea agențiilor „partenere” din Europa, precum GCHQ (agenția de informații din Marea Britanie) și serviciul german de informații externe.
 
Anul trecut, DR a raportat că NSA spionase miniștrii danezi și trei producători europeni de apărare printr-un acord similar cu agenția de informații militare din Danemarca, cunoscută sub numele de FE.
 
Se susține acum că FE a acordat NSA accesul la traficul telefonic al Cancelarului Angela Merkel, în vârstă de 66 de ani, al președintelui Steinmeier al Germaniei, în vârstă de 65 de ani, și care era la acea vreme ministru de externe al țării, și al lui Peer Steinbrück, 74 de ani, un politician de centru-stânga care a concurat fără succes împotriva lui Merkel în 2013.
 
Suedia și Norvegia au cerut explicații Danemarcei, deși nu este clar care dintre personalitățile din aceste țări au fost plasate sub supraveghere. De asemenea, Stockholm a cerut răspunsuri SUA.
 
„Acesta este un mod de a exprima faptul că, cu siguranță, nu suntem mulțumiți de această situație”, a declarat Peter Hultqvist, 62 de ani, ministrul suedez al apărării, pentru DR.
 
Purtătorul de cuvânt al lui Merkel a declarat că a aflat despre presupusa operațiune din raportările mass media de duminică seară și că nu a putut verifica afirmațiile. Steinmeier a spus că „nu știa” că ar fi fost ținta serviciilor secrete daneze.
 
Steinbrück, care are strămoși danezi din partea mamei sale, a spus că a considerat afacerea ca un scandal „grotesc”. “Pare aproape o farsă că este implicată o agenție de informații din Danemarca”, a declarat el pentru WDR, un post de radiodifuziune public german care a colaborat la anchetă.
 
Se spune că rădăcinile programului se întind până în anii 1990, când FE ar fi încheiat un acord secret cu compania care operează un cablu de telecomunicații sub-maritim care transportă informații din Danemarca și alte părți ale nordului Europei. În 2008, se pretinde că NSA a ajutat agenția daneză de informații să înființeze o stație de ascultare la Sandagergard, pe aceeași insulă cu aeroportul din Copenhaga.
 
Danemarca a fost adusă în mod informal ca partener al Five Eyes, o alianță a agențiilor de securitate anglofone din SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă, potrivit presei daneze.
 
FE ar fi câștigat acces la un program de computer NSA cunoscut sub numele de XKeyscore, care permite agențiilor de spionaj să filtreze comunicațiile electronice prin căutarea de cuvinte cheie, adrese de e-mail sau numere de telefon.
 
DR a declarat că Thomas Ahrenkiel, în vârstă de 53 de ani, șeful FE la acea vreme, a comandat o anchetă internă asupra operațiunii în 2014 și 2015. Radiodifuzorul a spus că a aflat despre conținutul raportului prin intermediul a nouă surse asociate cu FE, dintre care una a descris operațiunea drept „cel mai mare scandal de informații din istoria daneză”.
 
Un număr de oficiali de informații danezi care ar fi fost conectați la schemă au fost suspendați sau obligați să demisioneze. Ahrenkiel, care a condus FE din 2010 până în 2015, trebuia să ocupe funcția de ambasador al Danemarcei în Germania în septembrie anul trecut, dar numirea a fost anulată. El a refuzat să comenteze.
 
Multe detalii rămân neclare, inclusiv identitatea celorlalte presupuse ținte, tipul de inteligență obținut prin spionaj, amploarea proiectului și măsura în care conducerea FE era conștientă de aceasta înainte de 2014 scriu jurnaliștii de la The Times.
 
NSA și FE au spus că nu vor comenta acuzațiile, iar guvernul danez nu a răspuns încă la anchetă în detaliu.

 
Dezvăluirile lui Snowden

Dezvăluirile sale despre NSA au rezonat cu americanii încă din prima zi. Dar au explodat și în jurul lumii.
 
Pentru unii este o problemă extrem de importantă, una dintre cele mai mari din timpul nostru: nimic mai puțin decât apărarea democrației în era digitală.
 
Pentru agențiile de informații aceste afirmații au fost neadevărate, susținând că programele lor sunt constituționale și sunt supuse unei supravegheri riguroase a congresului și a justiției. Secretomania fiind esențială pentru îndeplinirea obiectivului lor primordial de a proteja publicul de atacurile teroriste.
 
Dezbaterea s-a dezlănțuit de la SUA și America Latină la Europa și Asia. Barack Obama și-a anulat o călătorie la Moscova pentru a protesta împotriva protecției lui Snowden de către președintele rus Vladimir Putin. Președintele brazilian, Dilma Rousseff, a anulat o vizită de stat la Washington, în semn de protest față de faptul că SUA o spionează. Avionul președintelui bolivian Evo Morales a fost forțat să coboare la Viena, pe fondul suspiciunilor că Snowden ar fi fost introdus ilegal în Rusia.
 
În Germania, o „lividă” Angela Merkel a acuzat SUA că o spionează, aprinzând furia care a văzut Casa Albă recunoscând că pot fi necesare noi constrângeri asupra activităților NSA. Între timp, în Marea Britanie, premierul David Cameron a acuzat Guardian că dăunează securității naționale prin publicarea dezvăluirilor, avertizând că dacă nu „demonstrează o anumită responsabilitate socială, ar fi foarte dificil ca guvernul să se retragă și să nu acționeze”.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă