10.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInternaționalSUA și Israelul pregătesc o lovitură „solidă și durabilă“ în Orientul Mijlociu

SUA și Israelul pregătesc o lovitură „solidă și durabilă“ în Orientul Mijlociu

 
Fără trupele iraniene și milițiile șiite, liderul de la Damasc nu are armată. Toate „victoriile“ obținute până în prezent, prin atacurile asupra zonelor libere de regimul Assad, susținute aerian de Rusia, nu înseamnă nimic, dacă trupele străine se retrag.

Israelul a transmis toate mesajele posibile, și pe canale secrete, și prin declarații oficiale și prin „lovituri chirurgicale“, că nu va permite ca Siria să devină bază militară pentru Iran. Ambasada Rusiei în Israel a transmis că atacurile israelienilor nu fac decât să înrăutățească situația și că Moscova ia în calcul să instaleze sistemul defensiv S-300 în Siria.

     Regimul Assad, fără armată

Avigdor Lieberman, ministrul israelian al Apărării, a avertizat că ţara sa va distruge orice sistem antirachetă instalat de Rusia în Siria dacă acestea vor ataca avioane israeliene.

„Un lucru trebuie să fie clar: dacă cineva va trage în avioanele noastre, noi îi vom distruge”, a avertizat Lieberman, adăugând că ţara sa nu îşi doreşte o escaladare a tensiunilor cu Rusia.

SUA și Israelul monitorizează avioane de transport Damasc-Teheran, încărcate cu tehnică militară, în timp ce Iranul amenință că „va alege timpul și locul pedepsirii Israelului“. În ultimele trei săptămâni, aceste zboruri s-au intensificat.

Totodată, SUA și Israelul își coordonează acțiunile pentru a elimina riscul unor atacuri ale Iranului din Siria. Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a început miercuri o vizită de lucru în Statele Unite, pe tema „coordonării pe probleme de securitate în faţa expansiunii iraniene în Orientul Mijlociu, în special în Siria”.

În cursul vizitei, Avigdor Lieberman se va întâlni cu secretarul Apărării, James Mattis, cu consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, John Bolton, precum şi cu membri ai Comitetului Armatei din cadrul Senatului, a informat Ministerul Apărării într-un comunicat.

    Alianța SUA-Franța pentru un nou acord nuclear

Totul depinde de decizia ce va fi luată de aliații SUA în privința acordului nuclear cu Iranul. În timpul vizitei de stat efectuată de președintele Franței în SUA,  Donald Trump şi Emmanuel Macron au căzut de acord că trebuie să se negocieze un nou tratat cu Iranul. 

„Dorim să putem lucra asupra unui nou acord cu Iranul”, a afirmat Emmanuel Macron, amintind posibilitatea ca omologul său american să-şi pună în aplicare promisiunea de campanie şi să renunţe la acest text care permite Iranului să-și reînceapă programele nucleare după 2025.

În privința retragerii din Siria a trupelor americane, Trump își menține poziția, că le va aduce curând acasă, însă după îndeplinirea misiunii și după ce „SUA au lăsat o amprentă solidă și durabilă în zonă“, ceea ce este lesne de interpretat ca o nouă intervenție militară, de data asta decisivă, care să stopeze expansiunea militară a Iranului și astfel, să-l lase pe Bashar al-Assad fără armată.  

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă