9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalSUA s-au retras oficial din Tratatul INF

SUA s-au retras oficial din Tratatul INF

‘Retragerea SUA conform art.XV din Tratat intră în vigoare astăzi (vineri), întrucât Rusia nu a revenit la respectul total şi verificat’ al pactului, a declarat într-un comunicat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, din Bangkok, unde participă la un summit regional.

Moscova a preluat iniţiativa şi a anunţat anterior (vineri dimineaţa) încetarea existenţei Tratatului INF ‘la iniţiativa’ SUA.

În acelaşi timp, Rusia, care şi-a suspendat participarea la acest pact, considerat cheia de boltă a securităţii europene timp de decenii, a propus SUA şi NATO ‘un moratoriu’ asupra desfăşurării de arme cu rază intermediară.

Washingtonul şi-a suspendat participarea la Tratatul INF la începutul lunii februarie, acuzând Rusia că a dezvoltat un sistem de rachetă ce încalcă prevederile pactului.

Această suspendare a deschis o perioadă de tranziţie de şase luni care se încheie vineri cu retragerea americană pur şi simplu, tratatul încetându-şi existenţa.

Tratatul INF, care a dus la eliminarea unei întregi serii de rachete cu capacitate nucleară şi rază intermediară de acţiune (de la 500 la 1.500 km) a permis eliminarea rachetelor SS20 ruseşti şi a Pershing-urilor americane desfăşurate în Europa.

‘SUA şi-au exprimat îngrijorarea pe lângă Rusia din 2013’, a amintit Mike Pompeo, care a declarat că Statele Unite se bucură de ‘sprijinul deplin’ din partea ţărilor NATO. Dar Moscova a ‘respins sistematic timp de şase ani eforturile americane pentru ca Rusia să respecte din nou’ pactul, a adăugat el.

Washingtonul reproşează Moscovei dezvoltarea rachetei 9M729, care reprezintă potrivit acestuia o ‘ameninţare directă’ la adresa americanilor şi a aliaţilor lor, în timp ce Rusia susţine că racheta sa nu depăşeşte 480 km şi deci nu încalcă prevederile tratatului.

Secretarul de stat american a adăugat că autorităţile ruse nu au profitat, în cursul ultimelor şase luni, de ‘ultima şansă’ de a salva tratatul. Numeroase discuţii între cele două puteri rivale s-au încheiat fără succes din februarie.

Încetarea existenţei Tratatului INF riscă să declanşeze o nouă cursă a înarmărilor, notează AFP. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă