29.4 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaStudenții străini din Africa și Asia susțin că sunt tratați prost de...

Studenții străini din Africa și Asia susțin că sunt tratați prost de autorități la refugiul lor din Ucraina

Studenții străini au fost printre cei care căutau să evadeze din Ucraina în primele zile ale invaziei Rusiei. Călătoria lor a fost dificilă, dar îngreunată, spun unii studenți din Africa și Asia, de un tratament nepotrivit în gările și punctele de frontieră.

Mii de studenți străini care studiază în Ucraina se întorc acum acasă.

Călătoria lor este dificilă și îngreunată, spun unii studenți din Africa și Asia, de atenția slabă pe care o primesc.

Studenții care postează pe rețelele de socializare spun că au fost scoși din trenuri și împinși în spatele cozilor lungi.

Reuters nu a putut confirma aceste rapoarte.

Studenta nigeriană la medicină Oduola Adebowale spune că soldații ucraineni au îndreptat armele spre el și prietenii săi în timp ce încercau să fugă cu trenul.

Adebowale și-a lăsat lucrurile în urmă, iar acum se află în Nigeria.

„ Numai documentele și sistemul sunt cu noi aici și telefoanele. Când am ajuns în România, a trebuit să cumpărăm niște lucruri și chiar și unii oameni au fost nevoiți să cumpere multe. Lucrurile se pierd în virtutea acestui război, multe lucruri nu sunt purtate.”

Poliția națională și serviciul de frontieră de stat al Ucrainei nu au răspuns imediat cu privire la aceste acuzații.

Studenții străini din Ucraina au acum la dispoziție și o linie telefonică unde pot primi asistență

Guvernul a înființat acum o linie de asistență pentru studenții africani și asiatici care doresc să plece din Ucraina.

Din Nigeria, Gabriel Aduda de la Ministerul de Externe i-a coordonat pe cei refugiați.

”Așteptăm alte trei zboruri mai târziu astăzi – două din Polonia și unul din Budapesta, așa că ne așteptăm ca la sfârșitul zilei de azi să fi adus aproape o mie – din nou, în afară de cele 415 persoane care tocmai au venit în această dimineață.”

Un elev spune că încercarea i-a învățat cel puțin o lecție.

JASPER AHAMEFULA: „Este ca și viața ta. Chiar dacă trebuie să o iei de la început, nu contează… viața ta și de asta îmi pasă mie.”

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

De când are actori precum Seagal pe lângă el, Putin a învățat să joace și în scenete proaste precum cele regizate de Kim Jong...

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a învățat multe din experiența actorilor de renume, care au fugit în statul său pentru...

OMS avertizează asupra medicamentelor pentru diabet contrafăcute

Medicamente pentru diabet contrafăcute se află în circulaţie începând din anul 2022, o problemă care afectează toate regiunile lumii, a avertizat, într-un comunicat, Organizaţia...

Simone Tempestini, favorit să câștige Raliul Clujului pentru a șaptea oară

Un total de 70 de echipaje din 5 țări vor concura în acest weekend la Raliul Clujului, a patra etapă a sezonului, unde Simone...
Ultima oră
Pe aceeași temă