13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalSpania: Mariano Rajoy a fost demis

Spania: Mariano Rajoy a fost demis

Liderul Partidului Socialist Muncitoresc din Spania (PSOE), Pedro Sánchez, a devenit vineri şeful guvernului spaniol după ce a obţinut majoritatea absolută în Camera Deputaţilor, informează EFE, citează Agerpres.

Pedro Sánchez, născut în 1972, îl înlocuieşte astfel pe conservatorul Mariano Rajoy, care s-a aflat la guvernare din decembrie 2011 şi a fost înlăturat de la putere în urma unei moţiuni de cenzură depusă de socialişti.

“Putem să presupunem că moţiunea de cenzură va fi adoptată. În consecinţă, (liderul socialist) Pedro Sanchez va fi noul preşedinte al guvernului”, a spus şeful executivului conservator, felicitându-şi rivalul.

Purtătoarea de cuvânt a parlamentului spaniol, Ana Pastor, a anunţat că votul va avea loc la ora locală 11:01 (12:01, ora României), transmite Reuters.

Căderea guvernului Rajoy se datorează acuzaţiilor aduse formaţiunii sale politice, Partidul Popular, considerat corupt. Scandalul a culminat săptămâna trecută, după ce un tribunal din Spania i-a condamnat doi foşti consilieri de manipularea fondurilor în favoarea Partidului Popular.

Principala formaţiune politică de opoziţie, Partidul Socialist a anunţat în urmă cu o săptămână că a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului, obţinând suportul mai multor partide, inclusiv cel al Partidului Naţionalist Basc.

În total, 180 de parlamentari au votat în favoarea moţiunii de cenzură, în timp ce 169 au votat împotrivă. Un singur deputat s-a abţinut.

 

Cele mai citite

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...

Accident rutier pe DN19A, în Satu Mare. Patru persoane au ajuns la spital

Patru persoane, doi copii şi doi adulţi, au fost transportate la spital în urma unui accident rutier produs joi pe DN 19A, în zona...

Mesajul Nataliei Intotero de Ziua Națională a Tineretului. Ministrul anunță că peste 15000 de tineri vor merge gratuit în tabără

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale a Tineretului, care este sărbătorită pe data...
Ultima oră
Pe aceeași temă