12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalSoarta Brexit-ului intră în mâinile deputaților britanici?

Soarta Brexit-ului intră în mâinile deputaților britanici?

Haosul din sânul clasei politice britanice alimentează temerile privind un Brexit fără acord și cei 27 au accelerat pregătirile în eventualitatea acestui scenariu. Locurile deputaților britanici au fost deja repartizate, au fost create sute de posturi vamale, în special în țările din apropierea Marii Britanii, și au fost luate măsuri „pentru ca avioanele să poată ateriza”. La Bruxelles problemele instituționale sunt complicate de apropierea alegerilor europene și persistă întrebarea: ce se întâmplă dacă Brexit-ul este decalat?

La 26 mai, cei 340 milioane de cetățeni din UE cu drept de vot vor alege 705 deputați. Ei erau 751 cu cei din Marea Britanie la precedentele europene din 2014, dar 27 din cele 73 de locuri britanice au fost repartizate între alte țări membre pentru a reflecta evoluțiile demografice în cele 27 de state ale UE. Într-o situație politică delicată, Marea Britanie ar putea solicita mai mult timp și deci amânarea Brexit-ului, iar britanicii ar rămâne în Uniune după alegerile europene și chiar după debutul noii sesiuni parlamentare prevăzute pentru 2 iulie.  Ceea ce ridică o problemă majoră – poate un membru al UE, chiar pe cale de a părăsi Uniunea, să nu aibă deputați la Bruxelles? Legiuitorii europeni și juriștii de la Bruxelles nu au avut în vedere niciodată până în prezent situația în care un stat membru va părăsi UE și se va răzgândi în ultimul moment, chiar înaintea unui scrutin pentru a amâna puțin plecarea. Ca atare, în așteptarea unei decizii a Londrei privind o amânare, toate ipotezele nu sunt decât interpretări ale dreptului.

Michel Barnier, negociatorul șef european pentru Brexit, a insistat asupra faptului că lipsa unui acord nu va fi un motiv pentru Londra de a nu plăti factura ieșirii din UE. Într-un interviu acordat media europene, Barnier a precizat: „Am spus întotdeauna un lucru simplu – totalitatea angajamentelor Marii Britanii atâta vreme cât este membru al UE vor fi respectate” chiar dacă „vor fi mai dificil de respectat în cazul unui no deal”.  Acordul negociat între Londra și Bruxelles și respins masiv de Parlamentul britanic prevede reglementarea angajamentelor Regatului Unit în cadrul bugetului plurianual în curs (2014-2020), care acoperă și perioada de tranziție prevăzută în acord. Textul nu dă cifre pentru factură, ci o metodă de calcul. Guvernul britanic a avansat un total de 40-45 miliarde de euro, cifră neconfirmată de UE. Michel Barnier a reamintit că aceste angajamente au o natură juridică din punct de vedere al dreptului internațional și a repetat că următorul gest pentru deblocarea adoptării finale a unui acord de divorț trebuie să vină din partea britanicilor, care se află „într-un moment al adevărului”.

 

Necesitatea unui compromis

În contextul puternicelor diviziuni legate de Brexit, regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a invitat britanicii să găsească un teren de înțelegere, fără a-și dezvălui sentimentele față de ieșirea din UE. Deputații britanici, exasperați de imposibilitatea premierului Theresa May de a obține o majoritate pentru a o susține în noile discuții cu Bruxelles-ul, au decis să preia controlul situației în contextul apropierii datei-limită de ieșire din Uniune, 29 martie. Michel Barnier subliniază că lucrurile pot „începe să se miște rapid” în caz de compromis asupra „declarației politice”, text neconstrângător care va fi anexat tratatului de retragere și care trasează contururile relației post-Brexit între Londra și UE.

Deputați conservatori au decis să îi ceară premierului, marți, în Camera Comunelor, să obțină un plan alternativ la backstop-ul irlandez pentru evitarea unei frontiere dure între Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Theresa May va reveni la Bruxelles în următoarele zile, dar partea europeană a făcut cunoscut că nu acceptă renegocierea problemei frontierei irlandeze din acordul deja stabilit. 

Deputata Barnier Sabine Weyand, unul din principalii arhitecți europeni ai acordului asupra Brexit, a precizat: „Noi am examinat toate frontierele planetei, toate frontierele UE cu terțe țări. Nu există nici un mijloc de eliminare a controalelor și verificărilor”. Ea a adăugat că, în eventualitatea unui Brexit fără acord, guvernele britanic și irlandez „vor pierde soluția operațională unică la problema frontierei irlandeze”.   

Cele mai citite

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...
Ultima oră
Pe aceeași temă