35.9 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăInternaționalSlovenia prelungește controlul la frontierele cu Croația și Ungaria, invocând amenințări teroriste

Slovenia prelungește controlul la frontierele cu Croația și Ungaria, invocând amenințări teroriste

Slovenia a decis să prelungească până în anul 2024 acțiunile de control la punctele de trecere a frontierelor sale cu Croația și cu Ungaria, în ciuda faptului că toate aceste trei state – Slovenia, Croația și Ungaria – fac parte din Spațiul Schengen.

Dintre aceste trei țări, cel mai recent a intrat în Schengen Croația, la finalul anului 2022.

În ciuda apartenenței comune la Schengen, Slovenia a anunțat că va prelungi, până la data de 21 iunie 2024, regimul de control la punctele sale de frontieră cu Croaţia şi cu Ungaria. Acest anunț a fost retransmis, în atenția cetățenilor români, de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României. Potrivit Ministerului român de Externe, Ministerul de Interne al Sloveniei a precizat că menținerea controalelor la punctele de frontieră cu Croația și cu Ungaria vrea să contracareze „riscul de nivel mediu pentru Republica Slovenia şi semnificativ pentru UE al ameninţărilor teroriste”.

Slovenia mai are granițe terestre și cu Austria și Italia. Cu privire la Austria și Italia, Slovenia nu a impus controale la trecerea frontierei. Totuși, Italia a inițiat controale la granița ei cu Slovenia. Drept urmare, în octombrie 2023, Slovenia a introdus controale temporare la unele puncte de frontieră cu Croația și cu Ungaria.

Despre Ungaria și, în mai mică măsură, despre Croația, se știe că fac parte din așa-numita „rută balcanică” a migrației ilegale. Această migrație ilegală a fost și motivul invocat de Austria pentru a bloca aderarea la Schengen a României și a Bulgariei. Interesant este că, în cazul Croației, Austria nu s-a opus să devină membru Schengen.

După ce a blocat intrarea în Schengen a României și a Bulgariei, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a anunțat că-și menține poziția în legătură cu neacceptarea acestor două țări, pe motiv că „Spațiul Schengen nu funcționează”. Drept dovadă, cancelarul Austriei a invocat chiar controalele de frontieră pe care unele țări Schengen le mențin la granițele cu alte țări Schengen.

În schimb, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, și-a reafirmat susținerea pentru România și Bulgaria, contrar poziției cancelarului Nehammer.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă