Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Singurul punct de trecere pentru mărfuri dintre Israel și Gaza a fost redeschis

Israelul a redeschis miercuri singurul său punct de trecere pentru mărfuri spre Fâşia Gaza, după mai multe săptămâni de puternice tensiuni de-a lungul frontierei cu teritoriul palestinian sub blocadă, informează France Presse, citată de Agerpres.

Mihai Cernea 0 comentarii

15.08.2018 - 13:57

Zeci de camioane transportând mai ales combustibil au trecut prin Kerem Shalom (Kerem Abu Salem în limba arabă), singurul punct de trecere pentru mărfuri între Israel şi Fâşia Gaza. Acest pasaj de trecere a fost în cea mai mare parte închis din iulie ca represalii pentru actele ostile palestiniene lansate de pe acest teritoriu şi ciocnirile de-a lungul frontierei.

Din 9 iulie, Israelul a blocat trecerea majorităţii mărfurilor la Kerem Shalom, inclusiv livrările de combustibil, esenţiale în enclavă.

Israelul a lăsat să treacă numai mărfuri cu caracter „umanitar”: alimente, medicamente şi material medical.

Israelul a anunţat marţi că va redeschide total Kerem Shalom dacă persistă calmul observat în ultimele zile după săptămâni de tensiuni. Israelul a anunţat de asemenea că intenţionează să extindă zona de pescuit în largul coastei Fâşiei Gaza la nouă mile marine. Această zonă fusese redusă ca represalii.

Tensiunile au crescut cu Israelul în şi în jurul Fâşiei Gaza după ce la 30 martie a început o mobilizare împotriva blocadei israeliene impuse de peste 10 ani, dar şi pentru dreptul palestinienilor de a se întoarce pe pământurile de pe care au fost izgoniţi sau au fugit la crearea statului Israel în 1948.

După escaladarea tensiunilor joi între Israel şi mişcarea islamistă Hamas ce conduce Gaza, un armistiţiu a fost instaurat prin intermediul Egiptului vecin şi Naţiunilor Unite, potrivit unei surse apropiate negocierilor.

Comentarii

loading...