17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalServiciile secrete turcești, pe urmele adepților lui Gülen din străinătate

Serviciile secrete turcești, pe urmele adepților lui Gülen din străinătate

Martori și rude au declarat autorităților că cinci bărbați l-au răpit pe Veysel Akcay vineri dimineață de la domiciliul său din Ulan Bator și l-au urcat într-un microbuz.

Director al unei școli în Mongolia, Akcay este cunoscut ca un apropiat al lui Fethullah Gülen, predicator musulman autoexilat în SUA și căruia Ankara îi impută puciul eșuat din iulie 2016 din Turcia.

În timp ce presupușii răpitori îl conduceau la aeroportul internațional Gingis Khan, absența sa de la școală a alarmat colegii, care au contactat autoritățile.

Un mic avion de pasageri aterizase discret pe aeroport la ora 1 dimineața iar site-ul flightradar 24, care urmărește în timp real pozițiile avioanelor, precizează că aparatul este utilizat de  armata turcească.

Au urmat negocieri de peste opt ore între răpitori și autoritățile mongole, care au refuzat decolarea avionului înainte de convocarea responsabililor Ambasadei Turciei.

Parlamentari și câteva sute de manifestanți s-au adunat pe aeroport pentru a cere eliberarea lui Veysel Akcay.

Battsetse Batmunkh, viceministru de Externe, a prevenit responsabilii turci asupra faptului că orice tentativă de răpire pe teritoriul mongol va constitui o „violare gravă a independenței și suveranității” țării.

La Ankara, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu,  a negat aceste acuzații în cadrul convorbirii telefonice cu omologul său din Mongolia. În final, avionul a decolat, dar fără Veysel Akcay. Acesta a fost audiat de poliție și a fost supus unor teste medicale.

Incidentul amintește vasta vânătoare angajată de Ankara la scară globală. După puciul eșuat, autoritățile turcești îi caută fără răgaz pe cei suspectați că sunt partizanii lui Fethullah Gülen, fostul aliat al actualului președinte, Recep Tayyip Erdogan, predicatorul negând orice implicare în tentativa de lovitură de stat.

Serviciile secrete turcești au organizat în ultimele luni mai multe operațiuni pentru readucerea în Turcia a adepților lui Gülen care trăiesc în străinătate.

În aprilie, Ankara a afirmat că serviciile sale secrete au adus în țară 80 de persoane arestate în 18 țări diferite. Săptămâna trecută, expulzarea unui blogger turc din Ucraina la cererea autorităților din Turcia a suscitat „preocuparea” OSCE. 

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă