4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalSerghei Skripal și fiica sa ar putea primi noi identități și o...

Serghei Skripal și fiica sa ar putea primi noi identități și o viață nouă

Oficiali de la agenţia de informaţii MI6 au avut discuţii cu omologii lor din CIA privind mutarea celor doi, care au fost otrăviţi luna trecută în oraşul englez Salisbury. „Li se vor oferi noi identităţi”, a declarat o sursă neidentificată, citată de publicaţia britanică, scrie Agerpres, citând Reuters.

The Sunday Times a scris că, potrivit surselor sale, Marea Britanie ar dori să le asigure celor doi siguranţa, mutând-i într-una dintre aşa-numitele ţări „cinci ochi”, ce au convenit un parteneriat de partajare de informaţii, din care mai fac parte Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

„Locul evident pentru a-i muta este America pentru că este mai puţin probabil ca aceştia să fie ucişi acolo şi este mai uşor să fie protejaţi acolo sub o nouă identitate”, a explicat o sursă din cadrul serviciilor de securitate familiară cu negocierile, citată de ziar.

Relaţiile dintre Rusia şi Marea Britanie au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii după ce fostul spion rus şi fiica lui au fost găsiţi fără conştienţă pe o bancă din Salisbury pe 4 martie. Ambii suferă de efectele unei otrăviri cu un agent neurotoxic, dar se recuperează la spital.

Marea Britanie a învinuit Rusia de otrăvirea celor doi, pe care a numit-o tentativă de crimă, şi a cerut Moscovei să explice ce s-a întâmplat, dar Rusia neagă orice implicare şi a sugerat chiar că Marea Britanie însăşi a comis atacul pentru a provoca o isterie anti-rusă.

Acest caz a determinat cea mai mare expulzare occidentală de diplomaţi ruşi de la Războiul Rece. Moscova a răspuns în oglindă expulzând diplomaţi occidentali.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă