2.6 C
București
joi, 5 decembrie 2024
AcasăInternaționalSerbia abandonează proiectul de litiu Rio Tinto de 2,4 miliarde de dolari

Serbia abandonează proiectul de litiu Rio Tinto de 2,4 miliarde de dolari

Serbia abandonează proiectul de litiu Rio Tinto, după ce și-a revocat licențele de explorare a litiului din cauza problemelor de mediu. Proiectul era evaluat la 2,4 miliarde de dolari, iar litiul este o componentă cheie pentru bateriile de mașini electrice.

Serbia a dat o lovitură mare lui Rio Tinto, gigantul minier ango-australian, anulând planurile companiei pentru o mină de litiu. Decizia vine la câteva zile după deportarea din Australia a starului sârb de tenis Novak Djokovic din cauza statutului său de vaccinare.

Serbia abandonează proiectul de litiu Rio Tinto

Acest eveniment a lăsat în aer legăturile dintre Australia și Serbia. Totodată, decizia de a abandona proiectul vine cu alegerile sale generale la doar câteva luni distanță și după o serie de proteste furioase împotriva minei din motive de mediu.

Prim-ministrul Ana Brnabic a declarat chiar săptămâna trecută că o decizie pentru Rio nu va fi luată decât după votul din aprilie. Cu toate acestea, ajunțul surpriză de joi a schimbat situația.

„Am îndeplinit toate solicitările protestelor legate de ecologie și am pus capăt (problemei) Rio Tinto din Republica Serbia”.

Canberra nu a comentat imediat această decizie. Vestea este un mare regres pentru speranțele Rio că proiectul îl va catapulta în primii zece cei mai mari producători de litiu din lume, precum și în cel mai mare furnizor din Europa. Acesta a transmis că este „extrem de îngrijorat” de decizie și că revizuiește temeiul juridic al acesteia.

Mina din Serbia este în prezent singurul proiect de litiu al Rio și era planificată să înceapă producția în cinci ani. Litiul este la mare căutare în contextul boom-ului vehiculelor electrice. O penurie globală a mineralului a dus la prețuri record în ultimii ani.

Acțiunile de la Rio au scăzut vineri cu 4,8% la bursa australiană, cea mai proastă scădere din august anul trecut.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Propunerea lui Trump pentru pace în Ucraina. Ce se întâmplă cu aderarea la NATO

În public și în privat, consilierii lui Donald Trump fac propuneri pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Din afirmațiile lor, reiese că autoritățile...

Propunerea lui Trump pentru pace în Ucraina. Ce se întâmplă cu aderarea la NATO

În public și în privat, consilierii lui Donald Trump fac propuneri pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Din afirmațiile lor, reiese că autoritățile...

Israel: Liderul opoziției îngrijorat de restrângerea libertății presei

Liderul opoziţiei israeliene, Yair Lapid, şi-a exprimat miercuri temerile cu privire la o serie de propuneri guvernamentale despre care crede că vor restrânge şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă