12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalSeparatiștii din Transnistria ar putea organiza un referendum pentru "unirea" cu Rusia

Separatiștii din Transnistria ar putea organiza un referendum pentru “unirea” cu Rusia

Autoritățile separatiste de la Tiraspol ar putea organiza un referendum care să aprobe “unirea” Transnistriei cu Rusia.

Acest risc este prezentat într-o analiză difuzată de Institutul pentru Studiul Războiului (The Institute for the Study of War, ISW), o organizație cu sediul în SUA.

Analiza care anticipează eventualul referendum din Transnistria a fost publicată de ISW la data de 22 februarie 2024. Titlul acestei analize subliniază că Transnistria “poate organiza un referendum pentru anexarea la Rusia, pentru a sprijini războiul hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova”.

Decizia privind organizarea referendumului s-ar putea anunța la congresul “deputaților” din Transnistria, congres pe care liderul pro-rus de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, l-a convocat în ziua de 28 februarie 2024. “Pretextul pentru o astfel de convocare ar putea fi presupusa necesitate de a proteja cetățenii și < compatrioții > ruși din Transnistria de amenințările din partea Republicii Moldova sau a NATO, sau a ambelor. Președintele rus Vladimir Putin ar putea, în cea mai periculoasă dintre variante, să anunțe anexarea Transnistriei de către Rusia în timpul discursului pe care și l-a planificat în fața Adunării Federale a Rusiei pe 29 februarie, deși acest lucru pare puțin probabil. Mai probabil, Putin va saluta orice acțiune a congresului deputaților din Transnistria și va prezenta observațiile sale cu privire la această situație”, arată analiza ISW.

Un opozant din Transnistria, Ghenadie Ciorba, a declarat pentru presa din Republica Moldova că este posibilă decizia de organizare a unui referendum, decizie care să fie anunțată la congresul de la Tiraspol, din 28 februarie 2024. Totuși, în Ucraina, atât reprezentanți ai serviciului militar de informații cât și președintele Zelenski s-au declarat sceptici cu privire la organizarea unui asemenea referendum.

Realitatea din Transnistria ar fi aceea că, deși imensa majoritate a populației este rusofonă, localnicii nu doresc să fie atrași în războiul dintre Rusia și Ucraina. Dacă Transnistria s-ar “alipi” la Rusia, această regiune a Republicii Moldova ar deveni zonă de război.

Rusia menține ilegal în Transnistria circa 1500 de militari (două batalioane, potrivit ISW), pe care îi denumește “pacificatori”. Guvernul Republicii Moldova a cerut Rusiei de mai multe ori, însă fără succes, să-și retragă militarii din Transnistria. Strategia Rusiei, de a organiza un referendum într-o regiune ocupată de miitarii ei, pentru ca apoi să anunțe “unirea” regiunii cu Rusia, a mai fost folosită în Crimeea, în Donețk și în Lugansk.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă