15.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăCoronavirusȘeful OMS: "Sfârșitul pandemiei COVID se apropie"

Șeful OMS: “Sfârșitul pandemiei COVID se apropie”

Planeta nu s-a aflat niciodată într-o poziție mai bună ca aceasta pentru a pune capăt pandemiei COVID-19, a declarat miercuri șeful Organizației Mondiale a Sănătății, aceeasta fiind cea mai optimistă perspectivă a sa de până acum cu privire la criza de sănătate care durează de ani de zile și care a ucis peste șase milioane de persoane.

“Nu am ajuns încă acolo. Dar sfârșitul este aproape”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă virtuale, notează Reuters.

Aceasta a fost cea mai optimistă evaluare din partea agenției ONU de când a declarat o urgență internațională în ianuarie 2020 și a început să descrie COVID-19 ca fiind o pandemie trei luni mai târziu.

Virusul, care a apărut în China la sfârșitul anului 2019, a ucis aproape 6,5 milioane de persoane și a infectat 606 milioane de persoane, bulversând economiile globale și copleșind sistemele de sănătate.

Lansarea de vaccinuri și terapii au contribuit la limitarea deceselor și a spitalizărilor, iar varianta Omicron, care a apărut la sfârșitul anului trecut, provoacă boli mai puțin grave. Decesele cauzate de COVID-19 săptămâna trecută au fost cele mai scăzute din martie 2020, a raportat agenția ONU.

Tot miercuri, el a îndemnat din nou națiunile să își mențină vigilența și a comparat pandemia cu o cursă de maraton.

“Acum este momentul să alergăm mai mult și să ne asigurăm că trecem linia de sosire și că vom culege roadele întregii noastre munci,” a transmis acesta.

Țările trebuie să se uite cu atenție la politicile lor și să le consolideze pentru COVID-19 și pentru bolile viitoare, a spus Tedros. De asemenea, el a îndemnat națiunile să vaccineze 100% din grupurile lor cu risc ridicat și să continue să facă teste pentru depistarea virusului.

OMS a precizat că țările trebuie să mențină rezerve adecvate de echipamente medicale și de personal medical.

“Ne așteptăm ca în viitor să existe valuri de infecții, potențial la diferite momente de timp în întreaga lume, cauzate de diferite subvariante ale Omicron sau chiar de diferite variante îngrijorătoare”, a declarat epidemiologul principal al OMS, Maria Van Kerkhove.

Cu peste 1 milion de decese numai în acest an, pandemia rămâne o urgență la nivel mondial și în majoritatea țărilor.

“Valul de vară COVID-19, determinat de Omicron BA.4 și BA.5, a arătat că pandemia nu s-a încheiat încă, deoarece virusul continuă să circule în Europa și nu numai”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Următoarea reuniune a experților OMS pentru a decide dacă pandemia reprezintă în continuare o urgență de sănătate publică de interes internațional va avea loc în octombrie, a declarat un purtător de cuvânt al OMS.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Iranul și aliații lui au pornit un atac fără precedent asupra Israelului. SUA, Marea Britanie și Iordania sprijină Israelul

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a lansat un "vast" atac cu "drone şi...

Iranul și aliații lui au pornit un atac fără precedent asupra Israelului. SUA, Marea Britanie și Iordania sprijină Israelul

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a lansat un "vast" atac cu "drone şi...

Sunt doi morți și mai mulți răniți după un incendiu la un bloc din București

Două persoane a murit, iar altele, între care un copil, primesc îngrijiri în urma unui incendiu care a cuprins două etaje dintr-un bloc din...
Ultima oră
Pe aceeași temă