Heikoo Maas și Jean-Yves Le Drian

Șefii Externelor Franței și Germaniei încearcă să salveze aparențele după ieșirea lui Macron

Franţa şi Germania încearcă să calmeze spiritele după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat că NATO se află în ”moarte crebrală”.

Share

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

21.11.2019 - 16:41

Guvernele celor două state au propus angajarea unei analize a mizelor mari ale securităţii colective, cu două săptămâni înaintea summitului Alianţei Nord-Atlantice la Londra, relatează AFP, conform News.ro.

Şeful Diplomaţiei germane Heiko Maas a propus miercuri să se înfiinţeze un comitet de experţi, prezidat de către secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în vederea consolidării procesului politic în cadrul NATO, o organizaţie militară.

Omologul său francez Jean-Yves Le Drian a prezentat o propunere similară.

”Un mic grup de personalităţi eminente” urmează să fie însărcinat să reflecteze la ”relaţia NATO cu Rusia” şi la ”viitoarele mize mari ale securităţii colective, precum ameninţarea teroristă, China şi impactul militar al marilor rupturi tehnologice”, a precizat ministrul în intervenţia sa, la începutul unei sesiuni de lucru.

Jens Stoltenberg a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la prounerea franceză într-o conferinţă de presă la finalul primei sesiuni.

El a declarat, în schimb, că propunerea prezentată de Heiko Maas are ”multe merite şi interes” şi că a primit ”susţinerea multor aliaţi”.

Stoltenberg urmează să efectueze o vizită la Paris, săptămâna viitoare, pentru a se întâlni cu Macron.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo nu a dorit, la rândul său, să se propnunţe cu privire la cele două propuneri. ”Eu nu cred că este momentul bun şi nici formatul”, a declarat el în conferinţa sa de presă.

Diagnosticul brutal al şefului statului francez şi critica leadershipului american au şocat la NATO.

”Răul este făcut. Acum trebuie limitate pagubele în vederea afişării unităţii summitului de la Londra”, a comentat un diplomat de ang înalt.


”NATO este destabilizată de trei probleme: comportamentul preşedintelui american Donald Trump, comportamentul Turciei şi comportamentul lui Macron”, a subliniat el.

Miniştrii au lucrat la probleme strategice în cursul unei cine de lucru.

Comentarii