Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Sectorul public din Grecia, în grevă pentru a pune capăt austerităţii

Sectorul public a funcţionat la ralanti miercuri în Grecia, din cauza grevei funcţionarilor împotriva austerităţii, prima după ieşirea acestei ţări, în august, din cei opt ani de austeritate financiară sub supravegherea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 14.11.2018 - 12:38

Sindicatul Adedy din sectorul public, care reprezintă în jur de o jumătate de milion de funcţionari, cere readucerea veniturilor la un anumit nivel, prin anularea tăierilor salariale şi de pensii, dar şi a creşterii impozitelor dictate acestei ţări pe durata celor opt ani cât a fost plasată sub ''perfuzie'' financiară.

Această mobilizare intervine cu o zi înainte de o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro, de la care Atena aşteaptă undă verde pentru a putea anula o nouă reducere a pensiilor, prevăzută începând cu 1 ianuarie. Grecia speră să-şi convingă partenerii să renunţe la această tăiere, argumentând cu performanţele sale bugetare, însă finanţele sale rămân sub o înaltă supraveghere dat fiind nivelul datoriei publice, de aproape 180% din PIB.

Potrivit Adedy, salariile funcţionarilor au fost reduse cu circa 40%, în timp ce reducerile de pensii variază între 7 şi 35%.

Adedy a îndemnat la o manifestaţie care să aibă loc la sfârşitul acestei dimineţi în centrul Atenei, după un prim marş al frontului sindical Pame, al opoziţiei comuniste.

Guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras s-a angajat să reducă rigoarea după ieşirea Greciei din acordurile cu UE-FMI, inclusiv printr-o creştere a salariului minim şi o scădere a impozitelor, însă aceste măsuri sunt insuficiente, potrivit Adedy.

Comentarii

loading...