Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Scandal în UE pe tema exporturilor de tehnologie de supraveghere

Suedia și alte opt țări europene se opun punerii în practică a controlului asupra exporturilor de tehnologii de supraveghere.

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 13.06.2018 - 12:48

Oficialii europeni se tem ca un proiect de lege care ar reglementa exporturile de produse cu dublă utilizare să nu fie amânat până la calendele grecești. Aceste produse care pot fi folosite în scopuri civile sau militare fac obiectul controlului exporturilor.

Nouă state membre, cu Suedia în frunte, s-au aliat ămpotriva acestei propuneri, care ar limita exportul unor tehnogii ce pot fi utilizate la îngrădirea drepturilor omului. Suedia, Cehia, Cipru, Estonia, Finlanda, Irlanda, Italia, Polonia și Marea Britanie s-au opus unui document în acest sens al Comisiei Europene.

Reprezentanții acstor țări avertizează că propunerea ar putea genera ”imaginea unei Europe alergică la tehnologie, un loc unde nu vor vrea să se instalezepionierii mondiali ai generațiilor viitoare”, arată un document obținut de jurnaliștii de la Euractiv Franța.

În 2016, Comisia a propus extinderea legislației în privința controlului exporturilor și asupra produselor tehnologice. Bruxelles-ul și-a motivat inițiativa ca un răspuns la Primăvara arabă, în perioada căreia unele companii europene au vândut aparate de supraveghere unor guverne care le foloseau pentru a-i spiona ilegal pe manifestanți.

Viitorul legislației europene este foarte incert, în ciuda numeroaselor cauze care continuă să facă valuri. Nu mai devreme de luna mai, organizația non-guvernamentală Access Now a dezvăluit că Turcia utiliza un dispozitiv produs de firma germană FinFisher pentru a-i spiona pe opozanți Guvernului de la Ankara.

Funcționari apropiați de negocieri au declarat cu Suedia este liderul opoziției față de noile măsuri. În documentul lor, Stockholm-ul și aliații să atrag atenția asupra noilor controale europene, fără coordonarea lor cu principalii parteneri comerciali, inclusiv Statele Unite.

”Fără măsuri similare în celelalte mari economii, controlul exporturilor europene nu va servi decât la promovarea dezvoltării tehnologiilor respective în afara UE”, se arată în document.

Comentarii