18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalScandal în Turcia din cauza unei telenovele

Scandal în Turcia din cauza unei telenovele

Un serial turcesc, difuzat şi în România, despre sultanul Suleyman Magnificul a creat un adevărat scandal în ţara de origine, după ce premierul Erdogan i-a blestemat pe producători, explicând că deformează faptele istorice.

O telenovelă din Turcia, difuzată şi în România, despre viaţa sultanului Suleyman Magnificul, a iscat un adevărat scandal după ce premierul Erdogan a criticat dur filmul, relatează agenţia France Presse, potrivit unui comunicat al televiziunii Kanal D, remis redacţiei.

Recep Tayyip Erdogan a arătat, duminică, că Executivul turc este preocupat de tot ce are legătură cu înaintaşii şi trecutul ţării. „Ei nu îi cunosc pe taţii şi pe strămoşii noştri decât prin intermediul serialului «Suleyman Magnificul», însă acel Suleyman din film nu este cel pe care noi îl cunoaştem”, le-a replicat premierul turc tuturor celor care îi critică modul de a face politică.

Poveştile de la curtea lui Suleyman, intrigile iscate în jurul relaţiei lui cu sclava Hurrem, dar şi apetitul sultanului pentru distracţie şi femei frumoase l-au revoltat pe premierul turc.

„El şi-a petrecut 30 de ani din viaţă în şaua calului, nu în palate, aşa cum este arătat la televizor. Îi blestem şi îi condamn pe realizatorii acestui serial şi pe proprietarii acestui post de televiziune, care se joacă cu valorile poporului. Ei trebuie să primească o lecţie”, a declarat premierul turc.

Pe de altă parte, actorul principal, care îl portretizează pe sultan, a arătat că tensiunile apărute în Turcia după difuzarea serialului provin din faptul că oamenii aveau o imagine idealizată a lui Suleyman. Halit Ergenc a explicat că serialul nu a făcut altceva decât să-l umanizeze pe conducător şi că nu şi-a propus niciodată să murdărească memoria sultanului. 

Premierul turc a criticat filmul încă de la lansarea lui, în urmă cu un an. Erdogan a calificat serialul drept „lipsit de respect” şi a considerat că prezintă faptele istorice într-o lumină negativă pentru tânăra generaţie, relata presa internaţională anul trecut. De asemenea, producătorii serialului au primit aproximativ 70.000 plângeri în care telespectatorii le spuneau să-şi ceară scuze publice pentru difuzarea lui. De asemenea, zeci de protestatari au aruncat cu ouă în studiourile Show TV, iar urmaşii familiei lui Sulyeman au promis că vor face o variantă a serialului în care să prezinte faptele din punctul lor de vedere.

Serialul „Suleyman Magnifi­cul – Sub domnia iubirii” a fost difuzat deja în peste 40 de ţări şi s-a bucurat de succes. Telespectatorii români pot urmări serialul la televiziunea Kanal D.

Suleyman Magnificul (1520-1566) a fost considerat unul dintre cei mai importanţi conducători ai Imperiului Otoman şi unul dintre cei mai mari oameni poli­­tici ai Europei secolului al XVI-lea. În timpul domniei lui, Imperiul Otoman a ajuns una dintre marile puteri ale lumii, a fost finalizat sistemul de legi al statului, iar imperiul şi-a lărgit graniţele cu marile oraşe musulmane (Mecca, Medina, Damasc, Bagdad), o parte din provinciile balcanice, ajungând până în Croaţia de astăzi, şi o mare parte a Africii de Nord.   

Cele mai citite

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă