13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalRuxandra Donose va cânta din nou la Bucureşti

Ruxandra Donose va cânta din nou la Bucureşti

Vineri, 24 ianuarie, de la ora 19.00, la Sala Radio va avea loc spectacolul „Ariadna din Naxos”, de Richard Strauss, având-o cap de afiş pe mezzosoprana Ruxandra Donose.

Alături de ea va juca Claudiu Bleonţ, actor al Teatrului Naţional din Bucureşti. Va concerta Orchestra Naţională Radio – avându-l la pupitru pe dirijorul Tiberiu Soare. „Avem în faţă o capodoperă eclectică, un amalgam armonios de stiluri. Nu ştiu de ce, dar studiul acestei partituri îmi trezeşte o melancolie nedefinită, ca un regret după nişte splendide vremuri care, de fapt, nu au existat niciodată”, mărturiseşte dirijorul principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România despre lucrarea pe care o pregăteşte.

Povestea din spatele „Ariadnei din Naxos” spune că, la început de sec. XIX, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Viena organizează o serată muzicală pentru care a comandat o lucrare de operă. Încurcăturile se ţin lanţ, fapt pentru care artiştii lirici sunt nevoiţi să prezinte opera în faţa invitaţilor serii, în paralel cu derularea unui moment de… circ! Aşadar o operă în operă, în care povestea personajelor antice (Ariadna, Bacchus etc.) se împleteşte cu comicul de situaţie.

„Situaţiile conflictuale îmbină atât comicul, burlescul, cât şi tragicul privit în cheie ironică şi tragi-comică. Din punct de vedere vocal, dar şi actoricesc, este o operă grea, tocmai de aceea se cântă relativ rar. Personal, având în vedere experienţa acumulată în domeniul reprezentării muzicii contemporane, abordarea acestei partituri îmi aduce mari satisfacţii”, a declarat soprana Lavinia Cherecheş, interpreta rolului titular.

Evenimentul marchează inaugurarea la Sala Radio a manifestărilor ce aniversează 150 de ani de la naşterea compozitorului Richard Strauss.

Cele mai citite

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă