18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia: Parada de Ziua Victoriei maschează controversele legate de pandemie și de...

Rusia: Parada de Ziua Victoriei maschează controversele legate de pandemie și de plebiscit

În aceste condiții, Moscova renunță la restricțiile sociale la timp pentru organizarea festivităților. Ultima serie de interdicții, cum ar fi cele referitoare la funcționarea sălilor de sport și a restaurantelor, va fi ridicată astăzi, cu o săptămână mai devreme decât planificase inițial primarul Capitalei ruse și tocmai la timp pentru marea paradă militară din Piața Roșie. Festivitățile fac parte din operațiunile de pregătire a unui alt mare eveniment pentru Vladimir Putin: un vot la nivel național asupra amendamentelor propuse a fi aduse la constituția țării, programat pentru 1 iulie.

Pregătiri intense pentru Parada tradițională din Piața Roșie

Data de 22 iunie înseamnă o revenire la normalitate pentru cetățenii ruși, epuizați de izolarea pandemică și incertitudinea economică. Coronavirusul a lăsat un nor de incertitudine asupra festivităților, care au fost amânate pe fondul temerilor pandemice. După tradiție, veteranii celui de-al Doilea Război Mondial vor ocupa prima linie a standului de vizionare alături de Putin, în timp ce mii de soldați vor mărșălui prin Piața Roșie. Anul acesta însă, veteranii vor fi carantinați într-o stațiune de sănătate din afara Moscovei, primarul capitalei ruse, Serghei Sobyanin, solicitându-le locuitorilor să urmărească evenimentul la TV și afirmând că prezența va fi limitată.
În timp ce Moscova face tot posibilul să își desfășoare parada, alte orașe și-au ponderat entuziasmul pentru sărbătoare pe fondul temerilor legate de expansiunea coronavirusului. În ultimele două săptămâni cel puțin 25 de orașe mari din Rusia au anulat desfășurarea paradei pe 24 iunie, potrivit unui raport CNN bazat pe rapoarte și declarații ale administrațiilor locale.
În această lună, conform listei oficiale publicate de Ministerul rus al Apărării, doar 28 de orașe vor ține parada, în mare parte cele reprezentate în cartierul general al centrelor militare dar și „orașele-erou”, cu o importanță specială pentru evenimentele din al doilea război mondial. În total, 64.000 de oameni sunt așteptați să participe la sărbători, potrivit site-ului oficial al guvernului. Din aceste 28 de orașe, o majoritate covârșitoare este situată în regiuni care sunt încă în stadiul unu din trei din planul de redeschidere, ceea ce înseamnă că au fost ridicate câteva restricții și adunările în masă sunt încă interzise.
Dimitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat că Moscova “înțelege” în mod firesc decizia luată de unii guvernanți de a limita sărbătorile de Ziua Victoriei. “Aceasta este prerogativa liderilor regionali, acestea sunt puterile foarte speciale care li s-au acordat pe fondul pericolului epidemiologic”, a spus Peskov.

Virusul se răspândește în imensitatea Rusiei

În timp ce decizia de anulare a paradei a fost lăsată în mare la latitudinea autorităților regionale, votul public asupra modificărilor constituționale care ar putea permite lui Putin să rămână la putere până în 2036 va merge mai departe în întreaga țară.
În aprilie și mai, Moscova a reprezentat în mod constant aproximativ jumătate din toate cazurile noi zilnice, conform statisticilor federale. Acum, regiunile reprezintă aproximativ 80% din toate cazurile noi din Rusia, care în ultimele zile a confirmat între 7.000 și 8.000 de îmbolnăviri în fiecare zi.
Comitetul Electoral Central a hotărât să extindă procedura de vot pe durata a cinci zile, în încercarea de a limita formarea mulțimilor. Conform liniilor directoare publice, fiecare centru de votare va putea prelucra doar prezența și exprimarea opțiunii a opt persoane pe oră. Moscova și Novgorod au creat, de asemenea, sisteme electronice de vot, iar regiunile lucrează pentru a angaja un număr mare de voluntari pentru a asigura procedura de votare de la domiciliile alegătorilor.

Referendumul și parada de Ziua Victoriei se desfășoară concomitent cu o creștere a îmbolnăvirilor de Covid în Rusia

Proteste publice asumate de membrii comisiilor de votare

Decizia de organizare a referendumului a fost sprijinită de Agenția de Sănătate și Bunăstare a Țării Rospotrebnadzor. Dar unii membri ai comisiilor electorale s-au revoltat deschis împotriva plebiscitului.
“Vom fi în permanență la fața locului pentru a ajuta mii de oameni să voteze. Vom fi în contact cu ei atât la secțiile de votare, cât și la casele lor. Și dacă cel puțin un membru al comisiei se infectează, este foarte probabil ca întreaga comisie să fie infectată”, se arată într-o scrisoare deschisă, semnată de lucrători ai comitetelor electorale din întreaga Rusie.
Scrisoarea deschisă – intitulată „Nu suntem materiale de unică folosință” – a fost semnată de peste 500 de persoane și vine pe fondul criticilor referitoare la faptul că aprobarea prin vot a amendamentelor constituționale este o afacere cu final deja cunoscut. La începutul acestei săptămâni, rețelele de socializare ruse au explodat cu imagini din librăriile care începuseră să vândă constituții proaspete ce includeau deja noile schimbări care au trecut prin legislatura rusă și prin instanța supremă, cu extrem de sumare dezbateri.
În martie, șeful Comitetului Electoral Central, Ella Pamfilova, a declarat că amendamentele sunt oricum „legitime”, iar votul este un gest de bunăvoință din partea președintelui Putin, care vrea să audă opinia poporului său. Cu toate acestea, organizațiile de monitorizare și mass-media au raportat săptămâna aceasta că multora dintre lucrătorii instituțiilor finanțate de stat li se spune să voteze amendamentele pentru a spori participarea la vot.

Plebiscitul pentru modificarea constituției este criticat chiar și de către membrii comsiilor de votare

Nereguli semnalate în pregătirea procesului electoral

O „hartă a încălcărilor legii” creată de Golos – o organizație neguvernamentală independentă care urmărește alegerile din Rusia – a enumerat 415 rapoarte despre posibilele presiuni întru exercitarea votului, postând zeci de capturi de ecran de la manageri de instituții, directori de școlii și birocrații locali care amenință cu diverse sancțiuni pe cei care refuză să se înregistreze pentru votarea referendumului.
În regiunile Krasnoyarsk și Novosibirsk, s-au înregistrat chiar și stimulente pentru participarea la plebiscit – o tombolă dcu 10 mașini, apartamente și suveniruri de marcă. Loteria pentru alegătorii înregistrați este organizată de filiala regională a Asociației Avocaților din Rusia, al cărei președinte local a prezentat amendamentele constituționale consiliilor locale la începutul acestui an, iar biletele și premiile sunt disponibile numai pentru alegătorii înregistrați.

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă