Serghei Naryshkin, șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia

Rusia: luptătorii islamiști din conflictul din Nagorno-Karabakh, o amenințare pentru Moscova

Rusia spune că luptătorii islamiști din conflictul din Nagorno-Karabakh reprezintă o amenințare pentru Moscova. Assad dă vina pe Turcia pentru conflict.

Share

Adriana Constantinescu 0 comentarii

07.10.2020 - 01:55

Șeful rus de informații externe a avertizat marți că un conflict în creștere între Azerbaidjan și Armenia cu privire la enclava Nagorno-Karabakh atrage mii de radicali islamiști care reprezentau o amenințare pentru Moscova.
 
Serghei Naryshkin, șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia, a declarat că conflictul, care a izbucnit pe 27 septembrie, atrage oameni pe care i-a descris drept mercenari și teroriști din Orientul Mijlociu.
 
Naryshkin a ales membrii grupului militant Hayat Tahrir al-Sham, un grup activ în Siria cunoscut anterior ca Frontul Nusra, precum și Firqat al-Hamza, divizia Sultan Murad și grupuri kurde extremiste nenumite.
 
"Vorbim despre sute și deja chiar mii de radicali care speră să câștige bani într-un nou război din Karabah", a spus Naryshkin într-o declarație postată pe site-ul SVR.
 
„Nu se poate să nu ne îngrijoreze faptul că Caucazul de Sud este capabil să devină o nouă platformă de lansare pentru organizațiile teroriste internaționale, de unde militanții ar putea trece ulterior în state vecine Azerbaidjan și Armenia, inclusiv Rusia”.
 

Foto: soldat armean


Luptele din enclavă, care aparține Azerbaidjanului în temeiul dreptului internațional, dar este guvernată de etnici armeni, au crescut îngrijorarea cu privire la faptul că ar putea fi declanșat un conflict mai larg, trăgând în Turcia, care și-a exprimat solidaritatea cu Azerbaidjanul și Rusia, care are un pact de apărare cu Armenia.
 
Naryshkin a declarat că un nou război în regiune a fost inacceptabil pentru Moscova și a declarat că ultima creștere a luptei este diferită de erupțiile anterioare datorită scării sale mult mai mari și a faptului că Turcia a susținut pentru prima dată atât de deschis și puternic sprijinul din Azerbaidjan.
 
Președintele sirian Bashar al-Assad l-a acuzat marți pe omologul său turc Tayyip Erdogan că a stârnit conflictul. Ankara a negat trimiterea de mercenari pentru a participa la lupte.
 
Mai devreme sau mai târziu, Naryshkin a prezis că partenerii în luptă sub presiune internațională vor fi de acord cu încetarea focului și se vor așeza la masa negocierilor, perspectivă pe care Ankara a arătat-o ​​clar că se opune cu tărie.
 
Președintele sirian Bashar al-Assad l-a acuzat pe omologul său turc Tayyip Erdogan că este principalul instigator în cele mai mortale lupte dintre forțele armene și azere de mai bine de 25 de ani.
 
Într-un interviu publicat marți, care probabil va exacerba fricțiunile internaționale legate de ciocnirile din Caucazul de Sud, Assad a mai spus că militanții din Siria sunt dislocați în zona conflictului.
 
Turcia a negat implicarea în luptele din și în jurul Nagorno-Karabakh, o enclavă montană care aparține Azerbaidjanului în temeiul dreptului internațional, dar este guvernată de etnici armeni și a respins acuzațiile că a trimis mercenari în zonă.
 
Dar Assad a declarat pentru agenția de presă rusă RIA: „El (Erdogan) ... a fost principalul instigator și inițiatorul recentului conflict din Nagorno-Karabakh între Azerbaidjan și Armenia”.
 
Reiterând acuzațiile făcute mai întâi de președintele francez Emmanuel Macron că Turcia a trimis jihadiștii sirieni să lupte în conflict, Assad a spus: „Damasc poate confirma acest lucru”.
 
Assad părea să nu ofere nicio dovadă pentru acuzația sa. Ankara, care susține rebelii care încearcă să-l elimine, nu a răspuns imediat, dar a descris acuzații similare ca parte a încercărilor Armeniei de a crea „propagandă întunecată” despre Turcia.
 
Luptele care au izbucnit pe 27 septembrie au crescut îngrijorarea cu privire la faptul că ar putea fi declanșat un conflict mai amplu, trăgând înspre Turcia, care și-a exprimat solidaritatea cu Azerbaidjanul, și Rusia, și care are un pact de apărare cu Armenia.
 
Șeful Serviciului de Informații Externe al SVR al Rusiei, Serghei Naryshkin, a subliniat îngrijorările Moscovei, avertizând că Nagorno-Karabah ar putea deveni o platformă de lansare a „organizațiilor teroriste internaționale” pentru a intra în Rusia și în alte țări.
 
Totodată, agenția de presă rusă TASS l-a citat într-o declarație că se aștepta ca Armenia și Azerbaidjanul să revină la masa negocierilor.

Comentarii