13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalRusia grăbește finalizarea gazoductelor Nord Stream-2 și Puterea Siberiei

Rusia grăbește finalizarea gazoductelor Nord Stream-2 și Puterea Siberiei

Moscova dorește ca în 2019, gazoductul să fie dat în folosință, în timp ce tot mai multe țări membre UE și analiști economici atrag atenția că Nord Stream-2 pecetluiește monopolul gazului rusesc pentru Europa.

Intrarea în Germania și Austria a gazului ieftin rusesc creează o discrepanță majoră în statele UE. 

Prin exploatarea gazului din Mediterana, din dreptul Siriei, atât Europa, cât și Turcia ar fi scăpat de dependența de gazele rusești, dar Moscova a intervenit militar în apărarea regimului de la Damasc, în schimbul obținerii monopolului asupra exploatării gazelor.

Ultimele desfășurări în Siria nu indică însă rămânerea la putere a regimului Assad, iar Rusia va încerca să-și impună avantajul militar asupra oricărui regim, concomitent cu demararea rapidă a proiectului Nord Stream-2 și finalizarea unui alt proiect, Puterea Siberiei, spre China.

Gazprom a anunțat că gazoductul Puterea Siberiei va fi finalizat până la sfârșitul acestui an. 

Doar Germania și Austria, beneficiarele directe ale proiectului, susțin Nord Stream-2, din motive „pur economice”, după cum s-a exprimat ministrul german de Externe, Heiko Maas.

Ministrul de Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, a declarat că SUA vor susţine eforturile Varşoviei pentru blocarea proiectului Nord Stream 2, după o întrevedere pe care a avut-o la New York cu ambasadorul american la ONU, Nikky Haley.

„Gazoductul va asigura monopolul Rusiei asupra pieţei de energie din Europa şi va submina securitatea energetică a Uniunii Europene”, a avertizat Czaputowicz.  

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă