3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalRusia dezvoltă un program secret de producere de rachete

Rusia dezvoltă un program secret de producere de rachete

Strategia va avea patru linii generale: protejarea poporului american, prosperitatea Americii, „păstrarea păcii prin forță” și dezvoltarea sferei de influență a SUA.„Geopolitica este din nou prezentă, și este prezentă cu răzbunare”, a subliniat McMaster. Consilierul s-a referit în primul rând la pericolul noii generații de tehnică de război dezvoltată de Rusia, Coreea de Nord și Iran.

SUA a cerut NATO să acționeze în privința rachetelor rusești

Conform rapoartelor militare, Rusia dezvoltă o nouă generație de rachete cu ogivă nucleară, cu rază de acțiune medie și largă, nerespectând Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF), informează Der Spiegel.

Washingtonul exercită presiuni asupra NATO pentru „a formula un răspuns” la proiectele militare secrete ale Rusiei. Grupul de Planificare Nucleară al NATO s-a întrunit la Bruxelles sub cel mai înalt secret, „Cosmic Top Secret”.

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a transmis, prin serviciile secrete, rapoartele despre programul secret al Rusiei privind producerea de arme nucleare cu rază de acțiune medie și largă. Mattis a precizat că acest program este urmărit de câțiva ani prin sateliții militari și este o încălcare a INF, semnat în urmă cu 30 de ani de către liderul sovietic Mihail Gorbaciov și președintele american Ronald Regan, ce interzicea fabricarea rachetelor cu rază de acțiune între 500-5.000 kilometri. Două unități operaționale rusești deja au fost echipate cu aceste rachete de croazieră, cu nume de cod SSC-8.

Washingtonul a dat Alianței un ultimatum: până la summitul din vara anului 2018, NATO trebuie să-și definitiveze poziția față de încălcarea INF de către Rusia și să o forțeze să respecte tratatul. Dacă NATO nu va găsi soluția de a exercita presiuni asupra Moscovei, atunci „SUA va intra singură într-o situație cum nimeni nu s-a gândit vreodată”, a dezvăluit o sursă apropiată de întrunirea de la Bruxelles.

Nu toți aliații au fost de acord că există suficiente dovezi că Rusia produce rachete SSC-8, iar Mattis a precizat că nu poate arăta toate detaliile dovezilor, dar nu numai serviciile secrete americane au descoperit programul secret rusesc, ci și cele lituaniene, de exemplu, ceea ce ministrul lituanian al Apărării, Raimundas Karoblis, a confirmat pentru Der Spiegel.

Germania vrea „poziția“ Rusiei

 Germania consideră că materialul prezentat de americani este credibil, dar „dovada finală” nu există. „Tratăm la modul cel mai serios indiciile care conduc către concluzia că Rusia nu ar respecta INF. Însă Rusia va trebui să-și clarifice poziția față de acest subiect, în dialog cu SUA și NATO”, consideră ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen.

Rusia își formează o axă cu regimuri totalitariste, care nu respectă principiile democratice internaționale, ceea ce o face foarte periculoasă pentru pacea și stabilitatea globală. SUA consideră că această „alianță a răului” trebuie stopată, înainte de a fi prea târziu, pentru că forțele democratice discută și tot discută, iar Rusia, China acționează pentru a proteja regimuri tiranice.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă