28.4 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăInternaționalRusia cere o reuniune a puterilor nucleare

Rusia cere o reuniune a puterilor nucleare

Rusia cere o reuniune a statelor considerate puteri nucleare, după ce reprezentanții acestor state au semnat o declarație comună. Declarația puterilor nuclerare a fost semnată, la 3 ianuarie 2022, de SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia și China.

O zi mai târziu, la 4 ianuarie, Rusia a reafirmat că dorește o întâlnire a reprezentanților acestor cinci țări. Ideea unui asemenea summit fusese lansată de președintele Vladimir Putin înainte de semnarea declarației comune. Marți, 4 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că această reuniune este în continuare necesară.

„Summit-ul membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate rămâne necesar”, a declarat Peskov. Membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU sunt cele cinci puteri nucleare.

SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia și China dețin oficial arme nucleare. Există și țări despre care se presupune că ar deține asemenea arme, fără să existe o confirmare oficială. În această categorie s-ar înscrie Coreea de Nord. Iranul, la rândul lui, este acuzat că vrea să dețină asemenea arme.

Există și țări care folosesc energia nucleară însă numai în scopuri civile. De exemplu, România va primi „reactoare nucleare mici”, cu destinație civilă, din Statele Unite. De asemenea, România va construi încă două reactoare la Cernavodă.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă