Foto: Sputnik International

Rusia a lansat o centrală nucleară plutitoare și vrea s-o plaseze lângă țărmul Statelor Unite

Rusia a construit o centrală nucleară plutitoare și vrea s-o amplaseze în apropierea Peninsulei Alaska - adică a Statelor Unite, anunță site-ul www.livescience.com.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 30.05.2018 - 15:35

Centrala nucleară plutitoare construită de Rusia ar fi primul obiectiv energetic de acest tip din lume.

Centrala plutitoare, denumită "Akademik Lomonosov", a fost construită la Sankt Petersburg, pe țărmul Mării Baltice. Ulterior ea a fost remorcată până în portul Murmansk, unde a ajuns la data de 19 mai, conform unui anunț al companiei rusești pentru energie atomică, Rosatom.

Orașul - port Murmansk se află în nordul Rusiei, pe țărmul Oceanului Arctic. În această locație, centrala plutitoare este aprovizionată cu combustibil nuclear, după care ar urma să fie transportată, prin remorcare, până în portul Pevek din Extremul Orient rusesc - adică în zona Strâmtorii Bering, la circa 86 de kilometri de țărmul Peninsulei Alaska - aceasta fiind teritoriu al SUA.

Potrivit Rosatom, centrala nucleară plutitoare este menită să înlocuiască o termocentrală pe cărbune şi o centrală electrică nucleară veche din Extremul Orient rus, care trebuie închise, preluând de la acestea sarcina de a asigura curent electric pentru circa 50.000 de locuitori din acea zonă a Rusiei.

Experții ruși susțin că intrarea în exploatare a lui "Akademik Lomonosov" va fi urmată și de inaugurarea altor centrale nucleare plutitoare, acestea având și avantajul că vor produce energie cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.

În schimb, activiștii organizației de mediu Greenpeace au avertizat, încă de acum o lună, că funcționarea centralelor nucleare plutitoare este foarte riscantă și că, din acest motiv, "Akademik Lomonosov", pe care Rusia vrea s-o fixeze în "coasta" Statelor Unite, va reprezenta un "Cernobîl plutitor".

Comentarii