20.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăInternaționalRomânia va găzdui Grupul de luptă al NATO

România va găzdui Grupul de luptă al NATO

România va găzdui Grupul de luptă al NATO, pentru o perioadă îndelungată de timp. Alianța Nord-Atlantică urmează să alcătuiască patru noi unități multinaționale, tip Grup de luptă (Battle Group). Una dintre noile unități va funcționa pe teritoriul României.

Statul Major al Forțelor Terestre (SMFT) din Armata Română “a finalizat operațiunile necesare declarării capacității operaționale inițiale (IOC) a Grupului de luptă al NATO  care va fi constituit în România în cadrul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe Flancul Estic – enhanced Vigilance Activities (eVA)”, precizează un comunicat transmis de partea română.

          Capacitatea operațională inițială realizată de SMFT “este fundamentată pe baza autorității pe care Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR) o are pentru a coordona toate activitățile aliate de întărire a vigilenței la nivelul NATO”.

          “Măsurile de creștere a vigilenței (eVA) implementate de NATO reprezintă un mesaj decisiv al coeziunii și determinării Alianței. Aceste măsuri defensive au rolul de a crește gradul de pregătire și prevenire a oricăror tipuri de agresiuni la adresa Alianței și de a demonstra cu claritate angajamentul ferm al NATO pentru apărarea tuturor aliaților”, precizează un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României.

Inițiativa NATO de a forma Grupuri de luptă în estul Europei a apărut după ce Rusia a ocupat peninsula Crimeea, în anul 2014. Până în acest moment s-au înființat asemenea unități în Polonia și în cele țări baltice. În Grupul de luptă NATO din Polonia sunt integrați și militari români.

Grupul de luptă al NATO din România va fi condus de Franța

Grupul de luptă al NATO de pe teritoriul României va fi condus de Franța. Această precizare a fost făcută, la începutul lunii februarie, de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

La 10 februarie, generalul Tod Wolters, comandantul trupelor americane din Europa, s-a aflat în România. El a vizitat baza aeriană de la Kogălniceanu și a discutat cu militarii SUA din această locație.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Momente de groază în Turcia. Un mort și 10 răniți, după ce o telecabină s-a prăbușit

O persoană a murit și alte 10 au fost rănite în provincia Antalya din sudul Turciei, după ce o cabină de telecabină s-a lovit...

Rusia – Ucraina, ziua 759: Piloți de vânăyoare ucraineni, antrenați în Franța

Viitori piloţi de vânătoare ucraineni care ar putea zbura cu avioane americane F-16 sunt antrenaţi în sudul Franţei de către forţele aeriene, a anunţat...

Momente de groază în Turcia. Un mort și 10 răniți, după ce o telecabină s-a prăbușit

O persoană a murit și alte 10 au fost rănite în provincia Antalya din sudul Turciei, după ce o cabină de telecabină s-a lovit...
Ultima oră
Pe aceeași temă