15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalRomânia participă la proiectul comun al UE pentru cumpărarea de muniție

România participă la proiectul comun al UE pentru cumpărarea de muniție

România se află printre cele 23 de țări, din cadrul Uniunii Europene, care au aderat la proiectul Agenției Europene pentru Apărare (European Defence Agency, EDA) privind cumpărarea de muniție de uz militar.

La acest proiect aderaseră inițial 18 țări membre UE, inclusiv România. La finalul săptămânii trecute, acestor 18 țări li s-au adăugat alte cinci: Italia, Spania, Lituania, Ungaria și Polonia.

Inițiativa denumită “Collaborative Procurement of Ammunition”, care vizează procurarea de muniție în comun, este deschisă tuturor statelor membre UE. “Cu respectarea deplină a deciziilor naționale suverane și fără a aduce atingere caracterului specific al politicii de securitate și apărare a oricărui stat membru al UE, proiectul poate fi utilizat pentru a completa stocurile naționale ale statelor membre și / sau pentru a ajuta Ucraina”, precizează un anunț al EDA.

Una dintre țările care a subliniat diferența dintre cele două scopuri menționate este Ungaria. Autoritățile Ungariei au aderat la proiectul EDA dar au specificat că vor cumpăra material militar doar pentru armata proprie, nu pentru a-l livra Ucrainei.

Țările din UE care nu au aderat la acest program sunt Bulgaria, Danemarca, Republica Irlanda, Letonia și Slovenia.

Cumpărarea de muniție se poate face ori pentru armata proprie ori pentru a oferi ajutor Ucrainei

Conducerea NATO a recomandat țărilor membre să aloce cel puțin 2 la sută din PIB pentru Apărare. De asemenea, din acest buget, cel puțin 20 la sută ar trebui destinat achizițiilor de armament. Recomandarea a fost făcută în anul 2014, imediat după ce Rusia ocupase peninsula Crimeea, care este teritoriu al Ucrainei.

România a anunțat că alocă deja 2 la sută din PIB pentru Apărare. Totuși, conform celui mai recent raport prezentat de secretarul general al NATO, România este sub acest plafon. Situația prezentată de liderul NATO, Jens Stoltenberg, în martie 2023, se referea la anul 2022.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă