16.3 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInternaționalReuniune extraordinară a miniștrilor Apărării din NATO și din câteva țări neutre

Reuniune extraordinară a miniștrilor Apărării din NATO și din câteva țări neutre

La Bruxelles se desfășoară, miercuri, o reuniune extraordinară a miniștrilor Apărării din NATO și din câteva țări neutre.

Țările din afara NATO care participă la reuniunea din 16 martie sunt Suedia, Finlanda, Georgia şi Ucraina. Aceste patru țări sunt partenere cu NATO, iar două dintre ele, Georgia și Ucraina, ceruseră să fie primite ca membri ai Alianței. Ce-i drept, cel puțin pentru Ucraina, un răspuns favorabil este tot mai puțin probabil.

La reuniunea de la Bruxelles, România este reprezentată de ministrul Vasile Dîncu, anunță un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Agenda reuniunii include două mari teme. Prima sesiune este dedicată situaţiei de securitate din Ucraina şi implicaţiilor sale asupra NATO şi a țărilor partenere.

A doua sesiune, doar cu prezența țărilor membre NATO, se referă la adaptarea pe termen lung a posturii colective a NATO, pentru a răspunde noilor realităţi de securitate de la graniţa Alianţei.

Conducerea NATO a anunțat că nu va trimite militari în Ucraina. Totuși, o serie de țări NATO trimit Ucrainei ajutor umanitar și militar. De asemenea, NATO a trimis trupe suplimentare în țările aliate de pe Flancul Estic.

Unele țări neutre au simpatii față de Rusia

Nu toate țările neutre sunt de partea Ucrainei. De exemplu, în Serbia au avut loc manifestații de susținere a regimului Putin. La rândul ei, China ar putea furniza Rusiei ajutor economic și militar.

O situație specială are Republica Moldova. Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că, potrivit Constituției, Republica Moldova își menține neutralitatea și nu dorește să intre în NATO. Totuși, Republica Moldova primește mii de refugiați civili din Ucraina. Republica Moldova este a treia mare destinație a refugiaților, după Polonia și România.

Rusia a avertizat de mai multe ori că se opune oricărei noi extinderi a NATO. Cea mai recentă luare de poziție a Rusiei s-a referit la o eventuală intrare în NATO a Suediei și a Finlandei. În privința Ucrainei, Rusia sugerează că ar admite o neutralitate după modelul Austriei sau al Suediei.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

TAROM oferă prețuri speciale la zborurile aniversare către Praga și Paris

Compania TAROM oferă 70 de vouchere pentru toate biletele achiziţionate pe site-ul companiei, în data de 18 septembrie, precum şi bilete la tarife începând...

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...
Ultima oră
Pe aceeași temă