La Bruxelles se desfășoară, miercuri, o reuniune extraordinară a miniștrilor Apărării din NATO și din câteva țări neutre.
Țările din afara NATO care participă la reuniunea din 16 martie sunt Suedia, Finlanda, Georgia şi Ucraina. Aceste patru țări sunt partenere cu NATO, iar două dintre ele, Georgia și Ucraina, ceruseră să fie primite ca membri ai Alianței. Ce-i drept, cel puțin pentru Ucraina, un răspuns favorabil este tot mai puțin probabil.
La reuniunea de la Bruxelles, România este reprezentată de ministrul Vasile Dîncu, anunță un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Agenda reuniunii include două mari teme. Prima sesiune este dedicată situaţiei de securitate din Ucraina şi implicaţiilor sale asupra NATO şi a țărilor partenere.
A doua sesiune, doar cu prezența țărilor membre NATO, se referă la adaptarea pe termen lung a posturii colective a NATO, pentru a răspunde noilor realităţi de securitate de la graniţa Alianţei.
Conducerea NATO a anunțat că nu va trimite militari în Ucraina. Totuși, o serie de țări NATO trimit Ucrainei ajutor umanitar și militar. De asemenea, NATO a trimis trupe suplimentare în țările aliate de pe Flancul Estic.
Unele țări neutre au simpatii față de Rusia
Nu toate țările neutre sunt de partea Ucrainei. De exemplu, în Serbia au avut loc manifestații de susținere a regimului Putin. La rândul ei, China ar putea furniza Rusiei ajutor economic și militar.
O situație specială are Republica Moldova. Șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că, potrivit Constituției, Republica Moldova își menține neutralitatea și nu dorește să intre în NATO. Totuși, Republica Moldova primește mii de refugiați civili din Ucraina. Republica Moldova este a treia mare destinație a refugiaților, după Polonia și România.
Rusia a avertizat de mai multe ori că se opune oricărei noi extinderi a NATO. Cea mai recentă luare de poziție a Rusiei s-a referit la o eventuală intrare în NATO a Suediei și a Finlandei. În privința Ucrainei, Rusia sugerează că ar admite o neutralitate după modelul Austriei sau al Suediei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!