24 C
București
duminică, 2 octombrie 2022
AcasăInternaționalRepublica Moldova s-ar putea retrage din Comunitatea Statelor Independente

Republica Moldova s-ar putea retrage din Comunitatea Statelor Independente

Republica Moldova s-ar putea retrage din Comunitatea Statelor Independente (CIS), aceasta fiind o organizație dominată de Rusia.

Ideea unei eventuale retrageri a Republicii Moldova este deja criticată de Rusia. O declarație în acest sens a făcut, la 23 mai 2022, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Andrey Rudenko.

„Noi credem că ar fi un pas greșit. Moldova are o serie de facilități ca membru CIS. În particular, este membră a unei zone de comerț liber și evident că o asemenea retragere îi va afecta economia. În plus există și acorduri privind migrația sau protecția socială. Retragerea din aceste acorduri va face mai mult rău Moldovei decât altora”, a susținut viceministrul rus.

Punctul său de vedere intervine după cel exprimat, la 17 mai, de Igor Grosu. Acesta este președintele partidului PAS (din care provine Maia Sandu) și al Parlamentului Republicii Moldova. Igor Grosu afirma că Republica Moldova trebuie să pună în balanță avantajele și dezavantajele statutului de membru CIS.

Comunitatea Statelor Independente ar fi o continuatoare a URSS

Organizația CIS s-a înființat în decembrie 1991, cu participarea unor țări rezultate din dezmembrarea URSS. În anul 2014, Ucraina s-a retras din CIS, după ce Rusia a ocupat peninsula Crimeea. O altă țară care s-a retras din organizație este Georgia.

Cea mai recentă reuniune CIS a avut loc la 16 mai 2022.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

OUG privind plafonarea preţurilor la energie, în Parlament

Ordonanţa privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie va fi, săptămâna viitoare, din nou pe agenda Parlamentului. Proiectul de lege a suferit modificări importante...

Rusia a pierdut la vot. O americancă va conduce Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor

O americancă va conduce Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, fiind aleasă în funcția de secretar general al acestei organizații. Reprezentanta SUA, Doreen Bogdan-Martin, este prima femeie...

Un europarlamentar PNȚCD cheamă românii la protestul AUR. Un eveniment paralel ar fi organizat de senatoarea Șoșoacă

Un europarlamentar PNȚCD, Cristian Terheș, cheamă românii la protestul AUR, care se va desfășura în după-amiaza zilei de duminică, 2 octombrie 2022. "V-ati saturat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă